• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Adminisztrációs hiba: holttá nyilvánították – élve

Lapszemle Forrás: bama.hu

A családot felzaklatták a történtek, a hivatal elismeri felelősségét.

Halottá nyilvánítottak egy 77 éves, súlyosan mozgáskorlátozott, immár 11 éve Pécsett, a fiával és családjával élő férfit – orvoshoz mentek, ott derült ki, hogy az idős úr már nem szerepel az egészségbiztosítási rendszerben, TAJ-számát megszüntették, a nyilvántartás szerint elhunyt.

A férfi korábban Csarnótán élt, nagyobb fia, aki édesapjával azonos nevet viselt, másfél éve elhalálozott. A születési adatokat, hogy mi okból, az nem tisztázott, de nemrég hivatali dolgozók valahogy összekeverték, azok befutottak a nagyharsányi anyakönyvvezetőhöz, ennek lett a következménye, hogy az édesapa halotti anyakönyvi kivonata nemrég, másfél évre visszamenőleges dátummal elkészült – írja a bama.hu portálja.

Két hétig tartott az utánajárás, az idegeskedés, az álmatlan éjszakák. Ugyanis nem csak édesapám TAJ-száma szűnt meg, hanem a fogyatékossági támogatása illetve a nyugdíjának folyósítása is. Hogy tisztázzam a történteket, valamennyi érintett hivatalt felkerestem, a rendőrséget is tájékoztattam az esetről, hisz nem tudni, a családra nézve egy ilyen megmagyarázhatatlan tévedésnek milyen következményei lehetnek – mesélte zaklatottan a 77 éves édesapja gondját viselő férfi.

Mint azt dr. Szarkándi Zita, Nagyharsány jegyzője a lap kérdésére elmondta, amint értesültek a sajnálatos esetről, rögtön korrigálták a hibát, a felelősséget vállalják a történtekért. Valamennyi érintett hivatal felé, az ügyféllel egyeztetve, azonnal intézkedtek. Így az idős úr nyugdíja és az egyéb juttatások folyósításával nem voltak a család számára anyagi szempontból érzékelhető fennakadások, ahogy a 77 éves férfi társadalombiztosítási rendszerbe való visszavezetése is megtörtént.

A haláleset helye szerint illetékes anyakönyvvezető a halál tényét megállapító orvos aláírásával, pecsétjével kiállított halottvizsgálati bizonyítvány, az elhunyt személyazonosító okmánya, születési, illetve családi állapotot igazoló anyakönyvi kivonata alapján anyakönyvez – közölte dr. Horváth Endre, a pécsi hatósági főosztály vezetője. Élő személy halálesetének anyakönyvezése a pécsi anyakönyvi hivatalban még nem történt, és információink szerint másutt se a megyében.

Ugyanakkor megjegyzendő, hogy a rendszer esetleges hibája esetén, ami nagy tömegű ügyintézésnél előfordul, a lehető legrövidebb időn belül javítják a hibás bejegyzést – tette hozzá a főosztályvezető.