• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Adósságba ránt a boltkór

Lapszemle Forrás: Tolnai Népújság

Ahogy a társadalom változik, úgy jelennek meg az újabb és újabb modellek, mint például a vásárlási, vagy éppen a sportolási kényszer.

A kényszeres cselekvések az élet bármely területén jelentkezhetnek. Ahogy a társadalom változik, úgy jelennek meg az újabb és újabb modellek, mint például a vásárlási, vagy éppen a sportolási kényszer.

- A betegség típusainak kezelését nehezíti, a helyzetet súlyosbítja, hogy általában együtt járnak más, kevésbé szembetűnő kórképekkel - mondta dr. Kertész Ágnes, a Balassa János megyei kórház pszichiátriájának osztályvezető főorvosa. Az egyre gyakrabban előforduló vásárlási kényszer például sokszor társul migrénnel. Természetesen több típusú vásárlás van, és már azt is lehet enyhe túlzásnak nevezni, amikor valaki megvásárolja az egyhetes ellátmányt, ami aztán két nap alatt elfogy. A kényszeres vásárló azonban nagy értékben csupa olyan holmit vesz meg, amelyek nem feltétlenül szükségesek, a beszerzett árucikkeknek legalább fele olyasmi, ami belátható időn belül nem kell.

A kényszer inkább az ifjabb és a középkorú nőkre jellemző. A fő motiváló tényező a szerzés öröme, ami talán még a gyűjtögető életmódig visszanyúló ösztönből fakad. Ráadásul a reklámok is azt sulykolják az emberekbe, hogy mindenféle, józan ésszel átgondolva a dolgot szükségtelen holmira van szükségük a boldogsághoz. Az öröm aztán rövid életű, mert hamarosan a beteg is belátja, hogy haszontalan dolgokra költött, és rájön, hogy jócskán átlépte a tervezett költségvetést.

Ettől kezdve a lelkiismeret-furdalás gyötri. Viszont vásárolnia kell, mert ha otthagy valamit, az ezáltal generált sóvárgás fizikai tünetekig fajulhat, a szívverés felgyorsul, a test remegni kezd. Háromnégy ilyen vásárlás után már érdemes elgondolkodni azon, nincs-e szüksége az érintettnek segítségre. Egy idő után ugyanis elhatalmasodhat a probléma, ami teljes eladósodásba is sodorhatja a beteget.