• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Inkább a palackot csapoljuk

Lapszemle Forrás: Heves Megyei Hírlap

Több palackozott víz összetétele, ásványianyag-tartalma alatta marad a csapvízének.

A nyári melegben az ajánlott napi folyadékbevitel mennyisége akár két-háromszorosa - 4-6 liter - is lehet az év többi időszakához képest. A fogyasztók jó része ma már ilyenkor rutinszerűen nem a csaphoz indul, hanem az egészségesebbnek hirdetett ásványvizes palackjait emeli a szájához vagy abból tölt magának. Pedig a literenként pár fillérbe kerülő csapvíz nagyságrendekkel olcsóbb a csomagoltnál, nem beszélve az eldobott palackok miatt keletkező környezetszennyezésről.

- Valóban egyre nagyobb mértékben tapasztalható az a jelenség, hogy a lakosság a palackozott ásványvíz fogyasztását választja a csapvízzel szemben. A hazai vizsgálatok azonban azt igazolták, hogy több palackozott víz összetétele, ásványianyag-tartalma alatta marad a csapvízének - erősítette meg Majoros Márton közegészségügyi-járványügyi felügyelő.

A Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve közegészségügyi osztályának munkatársa közölte, a hálózati ivóvíz legtöbb kémiai összetevője alapján Heves megyében kedvezőnek mondható a helyzet az országos adatokhoz képest. Ivóvizünk kémiai minősége a megye településeinek túlnyomó többségében, 96 százalékában eleget tesz az Európai Unió szigorú minőségi követelményeinek. A települések fennmaradó négy százalékában pedig legkésőbb 2012 végéig valósulnak meg azok a beruházások, amelyekkel teljesíthetőek ezek a követelmények.

- Az itteni csapvíz mikrobiológiai minősége évekre visszamenőleg megfelelőnek mondható. Hálózati ivóvíz okozta megbetegedés vagy járvány megyénkben évtizedek óta nem fordult elő. A lakossági panaszok döntő többségének - fémes íz, barna üledék - oka nem a hálózati víz minőségének romlása, hanem a fogyasztói belső hálózat állapotának következménye - tette hozzá Majoros Márton.

A minőségi követelményektől való csekély mértékű, humánegészségügyi kockázatot nem jelentő eltérés esetén is azonnal beavatkoznak a vízminőség helyreállítása érdekében, melyek hatékonyságát minden esetben laboratóriumi vizsgálattal ellenőrzi a szolgáltató, illetve igazolja azt a népegészségügyi hatóságnak.