• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Adósságrendezés után: így kezdik az évet a kórházak

Lapszemle 2019.01.20 Forrás: Napi.hu
Adósságrendezés után: így kezdik az évet a kórházak

Az adósságrendezés ismét bebizonyította, hogy érdemben nem sikerült korrigálni az intézmények gazdálkodását.

Mintegy másfél milliárd forinttal sikerült jobban, azaz kevesebb adóssággal zárni 2018-at, mint a 2017-es évet, a konszolidáció után ugyanis 13,8 milliárd forintnyi adóssága maradt a magyar kórházaknak a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint. Nem annyira jó hír, hogy a több mint két hónapja fennálló tartozások tizede, mintegy 3 milliárd is megmaradt az új évre, írja a Napi.hu

A Honvédkórházban így is  - ahogy azt már már egy hónappal ezelőtt is látni lehetett - maradt 1,4 milliárd forint induló tartozás januárra, s a Péterfy menedzsmentje sem lélegezhet fel igazán, hiszen közel 1,8 milliárdos adóssággal indítják az évet, amiből több mint 700 millió kifizetésére már több mint két hónapja várnak a beszállítók. A Péterfy maradék adóssága jól láttatja a havi növekedés ütemét, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkelező (NEAK) listán megjelent intézményenkénti konszolidációs támogatások alapján, a decemberi növekménytől eltekintve ugyanis 1,3 milliárdon kellene állniuk 1,8 milliárd helyett.

A decemberi adósságrendezés ismét bebizonyította, hogy érdemben nem sikerült korrigálni az intézmények gazdálkodását, az egészségügy vezetésének ezért érdemes lenne új módszeren eltöprengeni - kommentálta a legfrissebb adatokat a lap kérdésére Rásky László, a beszállítók egy jelentős részét képviselő Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára. Az adósságállomány alakulása évek óta ugyanazt a fűrészfog alakú trendet követi: az év végi 50-55 milliárdot a kormány visszakonszolidálja 14-15 milliárdra, s mivel közben érdemben nem változik semmi, év elejéről újra indul a gyarapodás.

A szövetség ezért inkább azt szorgalmazza, a kormány dolgozzon ki egy olyan technikát, ami megakadályozza az adósság keletkezését. A piaci szereplők bizonytalanságának csökkentése érdekében kedvezőbb lenne, ha a végleges megoldás, vagyis az adósság keletkezésének meggátlását lehetővé tévő végleges megoldás kidolgozásáig a kormány áttérne a nyár végi, szeptemberi, nagyjából 30 milliárdos részkonszolidációra. Így kisebb lenne a kockázata, hogy ha év végére esetleg nem maradna kiosztható pénz a büdzsében, a beszállítók hoppon maradjanak - hangsúlyozta Rásky László.

 

Legolvasottabb cikkeink