• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Aggódhatnak a kisgyermekesek, várandósok, lesz-e védőnőjük

Lapszemle 2024.02.13 Forrás: penzcentrum.hu
Aggódhatnak a kisgyermekesek, várandósok, lesz-e védőnőjük

A NEAK nyilvános adatokai alapján jelenleg 9945 védőnői körzetből 682 betöltetlen (6,86%), de az üres, helyettesített körzetek ebben nincsenek benne.

Hamarosan sok egészségügyi szakdolgozó bére emelkedhet, ez pedig érinti a védőnőket is, akik közül az utóbbi évektizedekben rengetegen hagyták el a pályát. Ennek csak az egyik oka volt az anyagi megbecsültség hiánya. Akárcsak az egészségügy sok területe, a védőnő szakmát is sújtja a szakemberhiány, mely egyre inkább túlterheli a pályán maradókat. Ez a helyzet pedig a következő években csak súlyosbodhat, legfőképpen a nyugdíjazások várhatóan emelkedő száma miatt. A Pénzcentrum megvizsgálta, területileg hol jelentheti a legnagyobb gondot a szakemberhiány, mely rengeteg kisgyermekes, vagy gyermeket tervező családot érinthet Magyarországon.

A NEAK nyilvános adatokai alapján jelenleg 9945 védőnői körzetből 682 betöltetlen (6,86%). Tavaly még 700 betöltetlen körzet volt , bár akkor még 10011 körzet volt a nyilvántartásban (7%). Így bár a betöltetlen körzetek száma csökkent 2,6 százalékkal, közben megszűnt 66 körzet - feltehetően olyanok, melyek betöltetlenek voltak.

Az összes körzetből az iskolai körzetek száma 2235 volt, ebből 105 volt betöltetlen (4,7%), a 2433 területi körzetből 195 volt betöltetlen (8%), a vegyes körzetek száma pedig 5287, melyek közül 382 betöltetlen (7,2%). Vagyis a legkevésbé az iskolai körzetek érinti a szakemberhiány, a leginkább pedig azokat, amelyek területiek és nem tartozik hozzá iskolai feladatkör sem, vagyis nem vegyes körzet.

Területenként viszont nagymértékben eltérhet, mennyi körzet betöltetlen, és ehhez képest mennyi gondozott tartozhat az adott megyéhez.

Azt láthatjuk, hogy sokszor épp azokban a megyékben több a betöltetlen körzetek száma, ahol a szülőképes korú nőkre jutó élveszületések aránya is magasabb, mint az átlag. Ilyen például Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye, valamint Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, és Nógrád vármegye. Magasabb az átlagnál a szülőképes korú nőkre jutó élveszületések száma Bács-Kiskun, Fejér és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben is, viszont a betöltetlen körzetek száma átlag alatti. Magas a betöltetlen körzetek száma Baranya, Pest, és Zala megyékben, valamint Budapesten, de kevesebb az élveszületések aránya.

Továbbiak a teljes cikkben