• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Agyhártyagyulladás: használ az oltás, csak drága

Lapszemle Forrás: index.hu

Szakmailag semmi sem indokolja az árkülönbséget. Egyszerűen a szérumok támogatását a C-törzsnél már sikerült elérni...

120 ezer forintba kerül az oltás a fertőző agyhártyagyulladás egyik törzse ellen, ezt nyilván kevesen tudják megengedni. Pedig komolyan kell venni a betegséget: tavaly minden negyedik beteg meghalt itthon. A Neisseria meningitidis baktérium C-típusú törzse ellen régóta van oltás. Igaz, csak két éves kor alatt ingyenes, egyébként a két oltással járó védelem 14 ezer forintba kerül. Jövőre azonban a Neisvac mindenkinek ingyenes lesz – írja az index.hu portálja.

Az oltás elterjedése előtt az Európában leggyakoribb C és B törzsek azonos arányban voltak jelen Magyarországon is, mostanra azonban a C törzs látványosan visszaszorult: tavaly 36 a baktérium által okozott agyhártyagyulladást regisztráltak, ebből csak kilencért felelt a C- a többiért a B-törzs. A C-törzs látványos visszaszorulása a B-vel szemben a legegyértelműbb jól mérhető példája annak az egyébként triviális ténynek, hogy az oltások valóban kiszorítják a betegségeket.

A B-törzsre azonban sokáig nem sikerült oltóanyagot kidolgozni, Magyarországon csak 2014 nyarán került forgalomba a Bexsero, ám ez egyelőre nagyon drága: összesen 90-120 ezer forint.
Szakmailag semmi sem indokolja az árkülönbséget. Egyszerűen a szérumok támogatását a C-törzsnél már sikerült elérni – a hétezer forintos tétel is már támogatott volt – a B-nél viszont egyelőre nem.

A körzeti orvosok tapasztalata szerint javaslatukat megfogadva a szülők általában beoltatják a gyerekeket a C-törzs ellen, a kétszer hétezer forintot a szegényebb szülők is kigazdálkodták. Gyerekenként 120 ezer forint ugyanakkor már a többségnek megfizethetetlen tétel. Valójában nem tudni pontosan, mennyi embert is fertőz meg a Neisseria meningitidis. A baktérium ellen ugyanis az időben adott antibiotikumok védelmet nyújtanak. A meningococcust azonban nehéz időben felismerni, sokszor az első tünetek egyszerű influenzára hasonlítanak, és mire nyilvánvalóvá válik a betegség, addigra már késő, „a beteg a bőrétől a mellékvesékig mindenütt vérzik" – magyarázta egy megkérdezett orvos. Sokszor azonban az orvos már a piros torokra is felír antibiotikumot, ami a diagnózis alapján nem indokolt, ám a meningococcus esetén életet menthet, hogy időben jut antibiotikumhoz a szervezet. Így kórházi eset sem lesz belőle, az sem derül ki, hogy Neisseria meningitidis baktérium volt a beteg szervezetében. Ez akár órákon is múlhat.

A témáról a Magyar Nemzet is ír