• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ahol csak tehetik, spórolnak az önkormányzatok

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

Az elmúlt hónapokban több egyedi takarékossági módszert dolgoztak ki a megye önkormányzatai is.

Céljuk, hogy a közintézmények esetenként csillagászati rezsiköltségét minimálisra szorítsák vissza. Spórolj úgy, mintha otthon lennél! – vallja Rákócziújfalu önkormányzata, mely az elmúlt hónapokban több egyedi takarékossági módszert dolgozott ki. Céljuk, hogy a közintézmények esetenként csillagászati rezsiköltségét minimálisra szorítsák vissza – írja a Szoljon.hu portálja.

Más kistelepülések sem nélkülözik a remek ötleteket. Az államtól a feladatfinanszírozásra kapott havi összeg bizony elég karcsú. Emiatt az önkormányzati intézményeink működtetése is döcögős – árulta el Papp János újfalui polgármester. El kellett gondolkodnunk, hol lehet meghúzni a nadrágszíjat. Rájöttünk, csak önmagunkon spórolhatunk, és most nem a létszámleépítésre gondolok. Elhatároztuk, apró ötletekkel és odafigyeléssel a rezsiköltségen fogunk spórolni – emelte ki Papp János, aki első lépésként megkérte az intézményvezetőket, tolmácsolják kérését a dolgozók felé: feleslegesen ne világítsanak az égők, ha már nem kell, kapcsolják le a villanyt. Ezután alkonykapcsolókat szereltettünk fel mozgásérzékelőkkel az épületekbe, mely egy hónap alatt visszahozta az árát. A vízcsapokra filléres műanyag szűkítőt tettünk, ami főleg az óvodában és az iskolában nagy kincs: a gyermekek végre nem öt, hanem csak egy liter vízből mosnak kezet. Ha mindenki úgy használja a vizet, áramot, mintha otthon lenne, hiszem, hogy jelentős megtakarítást tudnánk elérni. Víz esetében már látható a 15-20 %-os csökkenés, az áramfogyasztásnál pedig az 5-10 százaléknyi – tette hozzá Papp János újfalui polgármester.

Hunyadfalván is spórol az önkormányzat. Oly mértékben, ha nem muszáj, nem is fűtik a polgármesteri hivatal épületét, és feleslegesen nem égnek a lámpák, nem működnek a számítógépek.

Már réges-rég, évek óta ez a szokás nálunk, amikor tehetem, otthon dolgozom, saját árammal, fűtéssel, géppel és nyomtatóval – magyarázta a kis zsákfalu polgármester asszonya, Vékonyné Házi Eszter. Ha beköszönt a hidegebb idő, sem fűtjük minden nap a hivatalt, kizárólag keddenként, és akkor is csak abban az időszakban, amikor fogadónapot tartok, vagy amikor orvosi rendelés zajlik. Ezenkívül természetesen akkor is befűtünk, ha a kormányhivataltól érkeznek a hivatalba. E módszernek köszönhetően havonta akár negyven- ötvenezer forintot is megspórolhatunk, ezeken a napokon is elegendő húsz fok körüli hőmérséklet – tette hozzá Vékonyné Házi Eszter.

Újszászon egy éve összevonták a különböző intézmények gazdálkodását, ami azt jelenti, hogy a számlák egy kézben futnak össze a polgármesteri hivatalban, ők intézik a kifizetéseket, és mivel együtt látnak minden számlát, kiugró értékek esetén rögtön tudnak konzultálni az intézményekkel. Mindig feltárják az okokat és lépéseket tesznek a fogyasztás optimalizálására – megesett például, hogy egyik hónapban kiugró vízfogyasztás tapasztaltak, ennek utánajárva derült fény egy csőtörésre. Molnár Péter polgármester elmondta, egy év alatt így több százezres nagyságrendű megtakarítást sikerült elérniük.

Legolvasottabb cikkeink