• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Foltos hajhullás: a kopaszságba bele kell törődni

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

A foltos hajhullás nem is ritka betegség, gyógymód nincs rá.

Nehéz egy nő számára elfogadni, ha megkopaszodik, szemöldöke is kihullik, az orvosok pedig csak annyit tudnak mondani, törődjön bele. Egy most megnyílt szegedi kiállítással az érintettek azt szeretnék bebizonyítani, hogy így is lehetnek szépek, ráadásul mások számára is természetesnek tűnhet állapotuk. Nehéz magunkat így szépnek látni – fogalmazott betegségével kapcsolatosan Drahos Zsuzsanna. A fiatal nő annak az önsegítő csoportnak a vezetője, mely a foltos hajhullásban szenvedők számára alakult. Az önsegítő csoport néhány tagja nemrégiben arra is vállalkozott, hogy – bár többségük kendőt, vagy parókát hord a mindennapokban – kopaszon áll modellt egy fotósorozathoz, hogy másságukat így próbálják elfogadtatni – olvasható a delmagyar.hu portálján.

A betegség legsúlyosabb fokozatában az érintettek minden szőrt elveszítenek testükről – így hajukat, szemöldöküket, szempillájukat is. Nőknek nagyon nehéz ezt feldolgozniuk, főleg úgy, hogy tudják: nincs is rá gyógymód.

Varga Veronika, az egyik modell, aki részt vett az említett fotózáson, nem is betegségnek, inkább állapotnak hívja testszőrzetének elvesztését. Ráadásul a mai világban ma már nagyon jól lehet palástolni ezt a problémát. Kívülállók sokszor észre sem veszik, hogy parókát viselek – tette hozzá Veronika.

A képek szombat óta Szegeden is megtekinthetők. A kaTARzis kiállítás, mely ékesen bizonyítja, hogy hogy egy kopasz nő is lehet nőies, szép és vonzó, október 19-éig látható a Milleniumi Kávéházban.

Ez egy nem ritka, ráadásul igen látványos autoimmun betegség. A szervezet saját alkotórészei ellen – jelen esetben a hajhagymák - ellen fordul és kilöki magából azokat. Van, akinek csupán kopasz foltok keletkeznek a fején, mások azonban az egész testfelszínükön csupasszá válnak – részletezte a kórt Kui Róbert, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika szakorvosa. Mint mondta, kialakulásának oka nem ismert, de különféle társbetegségek, mint például a fertőzéses gócok, pajzsmirigy gyulladás vagy éppen egyéb autoimmun betegségek provokálhatják. Amennyiben kis kiterjedésű, speciális kezeléssel a haj még visszanöveszthető. A teljes szőrzetvesztés azonban végleges, abba csak beletörődni lehet – tette hozzá a szakember.

Legolvasottabb cikkeink