• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

AIDS: a vírus már rég elszabadult

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

A szakma hallgat, a HIV-pozitívok félnek, a döntéshozók pedig hallani sem akarnak az AIDS-ről, pedig nagy a baj.

Az újonnan kiszűrtek fele élet-halál között, végstádiumban kerül gondozásba, és olyan sokan halnak meg közülük, hogy a fertőzötteket ápoló fekvőbeteg-osztályra pszichológus jár a nővérekhez. Gyógyszer és ellátás van, politikai akarat azonban nincs a hazai HIV-helyzet rendezésére, ami össztársadalmi érdek lenne. Ez a fajta struccpolitika azonban emberi életekbe kerül – írja a Népszava – online.

A kormányzat hallani sem akar az AIDS-ről. A háttérben vélhetőleg rövidtávú politikai érdekek vagy teljes tudatlanság áll. Ez derül ki abból, hogy több éves huzavona után tavaly ülésezett először és eddig utoljára – a Nemzeti AIDS Bizottságot felváltó – Nemzeti HIV/AIDS Munkacsoport (NAM). A NAM az egészségügyért (is) felelős miniszter, azaz Balog Zoltán tanácsadó szerve lenne. A testületet azonban 2013. december 11-óta egyszer sem hívták össze.

A NAM feladata az AIDS megbetegedés elleni küzdelem szakmai irányításának koordinálása, a Nemzeti HIV/AIDS szakpolitikai program kialakítása és az ezekhez kapcsolódó általános javaslatok kidolgozása, döntések előkészítése és véleményezése, valamint a HIV-prevenció koordinálása lenne. A testületnek akadna munkája bőven. Hisz érvényes AIDS stratégiája sincs az országnak, ugyanis a tervezet elakadt valahol a minisztériumban. Ráadásul Magyarországon jelenleg fogalmunk sincs, hogy hányan hordozzák valójában a szerzett immunhiányos tünetegyüttes vírusát. Szűrésre ugyanis kevesen járnak (alig a népesség 0,9 %-a), döntően melegek és egészségügyi dolgozók, utóbbiak kötelező jelleggel.

A szűrések száma évről évre csökken, a frissen kiszűrteké pedig nő. A hivatalos adatok nem hitelesek, mert a szűrésre nem járók és a „VIP" HIV-pozitívok sem szerepelnek az amúgy is letisztított adatok között.

A helyzeten az sem segít, hogy az ártalomcsökkentő tűcsereprogramok megszűnőben vannak, és politikai ügy lett belőlük. HIV-megelőzésre pedig évről évre kevesebbet költ az állam. Ráadásul volt több olyan év 2010 és 2014 között, hogy célzott, a rizikócsoportokat érintő AIDS prevencióra egy fillért sem költöttek. Szűrési kampányok nincsenek, és eljutottunk oda, hogy már december elsején (az AIDS Világnapján) is alig eshet szó a HIV-ről.

Magyarországon jelenleg modern prevenciós anyagok – melyek a kockázatokat és a helyes megelőzési módokat és lehetőségeket vennék számba szexuális irányultság szerint – nem léteznek. Csak a járvány itthoni megjelenése óta megismert, „mindig használj óvszert" az egyetlen megelőzési mód, ami úgy látszik csődöt mondott.