• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Akit a Jóisten a tenyerén hordozott

Lapszemle Forrás: teol.hu

Negyvenöt év egy városban, egy kórházban.

Ilyen hosszú időbe sok minden belefér, de ami dr. Sík Erzsébet osztályvezető főorvos számára a legfontosabb: soha nem került olyan helyzetbe, amikor a lelkiismerete ellen kellett volna cselekednie. 1969. december 4-én lépett be először a szekszárdi Balassa János kórház kapuján, akkor még ő sem gondolta, hogy ilyen hűséges lesz az első munkahelyéhez és a szülővárosához. Nagy ajándék a sorstól, hogy orvos lehettem, és az is, hogy a szülővárosomban – mondta dr. Sík Erzsébet, hozzátéve azt is, a gyökerek meghatározzák az ember egész életét – olvasható a teol.hu portálján.

Újvárosi lakos vagyok, kezdetben féltem, hogy nem tudok megfelelni az ő igényüknek. Jött a távirat, hogy az ideggyógyászaton várnak rám. Ott dolgoztam 13 évig, 4 év után megszereztem a szakvizsgámat. Szerettem a munkámat, nagyon magas színvonalú, jól szervezett osztályon dolgozhattam. Majd 13 év után személyi váltás történt az osztály élén, és én úgy gondoltam, nem maradhatok. Ebben az időben hívtak egy fővárosi kórházba is, de közben édesapám megbetegedett, így nem mentem. 1982-ben lettem röntgenes – idézte fel a múltat a szakember, aki azon kérdésre, hogy mikor lett a röntgen osztály élére, így válaszolt: - Dr. Muth Lajos főigazgató főorvos felkért rá. Ekkor 1999-et írtunk, és egy elöregedett gépparkot vettem át. Úgy is mondhatnám, egy rozsdatemetőt. Hagyományos röntgenfelvételeket, átvilágításokat tudtunk készíteni. Hiába voltak kiválóan felkészült orvosaink, hiányoztak a jó gépek. De a Jóisten mindig a tenyerén hordott, és egyszer csak kisütött a nap. Most olyan röntgen osztály élén állhatok, ahol öt jó minőségű ultrahang, direkt digitális hagyományos röntgengép, 64 szeletes CT (0,6 mm vékony rétegeket is tud vizsgálni), és október 15-e óta 1,5 Tesla-s MR-ünk is van. Hatvanketten dolgozunk az osztályon, a négy adminisztrátoron kívül mindnyájan sugaras területen. Nyolcan nemrégiben CT/MR operátori vizsgát tettek, hatan főiskolát végeztek, nemzetközileg elismert bizonyítvánnyal rendelkeznek. Ezt azért tartom fontosnak megemlíteni, mert egy főorvos kiváló kollégák nélkül önmagában nem sokat ér. Igaz az is, hogy az osztályon dolgozó 11 orvosból 4 már nyugdíjasként áll helyt, de ők is teljes erővel dolgoznak. Örömteli, hogy 2 fiatal kollégánk készül szakvizsgára, de így is kevés az orvos.

Nagyon jó érzés kiváló gépekkel dolgozni. A technika fejlődésével mindenki informatikai tudással is rendelkezik. A digitális rendszer alkalmassá teszi az osztályunkat távleletezésre, teleradiológia útján. A Szekszárdon készült MR felvételeket egy teleradiológiai központba továbbítjuk egy zárt rendszeren keresztül, s ugyanígy érkeznek vissza a leletek is. Lehetőség van arra, hogy adott vizsgálatot több orvos is értékeljen: ez a digitális konzílium. A beteg a leletet három napon belül megkapja – húzta alá dr. Sík Erzsébet, aki arra a kérdésre, hogy mi a legnehezebb a főorvosi munkában, így felelt: - Az orvosi feladat mellett túl nagy szervezői készségre is szükség van, pavilon rendszerben dolgozunk, egy időben 12 rendelés van. Minden osztályról, rendelőből érkeznek a betegek. Időpontot kell egyeztetni, figyelni arra, hogy a gépek is jól legyenek kihasználva.