Nyitott kapukat dönget Békés megyében az ÁNTSZ menzáknak szóló ajánlásával a tisztifőorvos.
Nyitott kapukat dönget Békés megyében az ÁNTSZ menzáknak szóló ajánlásával a tisztifőorvos, ugyanis az szinte betű szerint egyezik a megyei program irányelveivel. A különbség csupán annyi, hogy Békésben már a gyakorlatban is megvalósították ezt.
A Paller Judit országos tiszti főorvos jegyezte ajánlás, amely várhatóan kötelező érvényű lesz a közétkeztetésben, száműzné a menzákról az ételízesítőket, levesporokat, a cukrozott ételeket és italokat, helyettük több zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket vezetne be. A javaslat megosztotta a közétkeztetésben résztvevőket, főként a nagy konyhák részéről fogalmaztak úgy: az ajánlás pénzhiány miatt betarthatatlan.
A Békés megyei tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, már odafigyeléssel, a menü összeállításával egészségesebbé tehető a menza. Igaz, az idényjellegű, friss alapanyagok, az új termékek, a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyerek és péksütemények bevezetése nem feltétlenül fér bele az egyébként településenként eltérő mértékű, közétkeztetési normatívába.
Mint ismert, közel két éve a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervével közösen kezdeményezte és koordinálja a gyermekétkeztetés egészségesebbé tételét megcélzó programot a megyében. A tapasztalatok azt mutatják, a modern, egészséges táplálkozásnak megfelelő közétkeztetésre körülbelül 20 százalékkal kellene többet fordítani a jelenlegi normatívaknál.