• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ajánlás szerint főznek

Lapszemle Forrás: Békés Megyei Hírlap

Nyitott kapukat dönget Békés megyében az ÁNTSZ menzáknak szóló ajánlásával a tisztifőorvos.

Nyitott kapukat dönget Békés megyében az ÁNTSZ menzáknak szóló ajánlásával a tisztifőorvos, ugyanis az szinte betű szerint egyezik a megyei program irányelveivel. A különbség csupán annyi, hogy Békésben már a gyakorlatban is megvalósították ezt.

A Paller Judit országos tiszti főorvos jegyezte ajánlás, amely várhatóan kötelező érvényű lesz a közétkeztetésben, száműzné a menzákról az ételízesítőket, levesporokat, a cukrozott ételeket és italokat, helyettük több zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket vezetne be. A javaslat megosztotta a közétkeztetésben résztvevőket, főként a nagy konyhák részéről fogalmaztak úgy: az ajánlás pénzhiány miatt betarthatatlan.

A Békés megyei tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, már odafigyeléssel, a menü összeállításával egészségesebbé tehető a menza. Igaz, az idényjellegű, friss alapanyagok, az új termékek, a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyerek és péksütemények bevezetése nem feltétlenül fér bele az egyébként településenként eltérő mértékű, közétkeztetési normatívába.

Mint ismert, közel két éve a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervével közösen kezdeményezte és koordinálja a gyermekétkeztetés egészségesebbé tételét megcélzó programot a megyében. A tapasztalatok azt mutatják, a modern, egészséges táplálkozásnak megfelelő közétkeztetésre körülbelül 20 százalékkal kellene többet fordítani a jelenlegi normatívaknál.