• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Akadémiai válaszok sorskérdésekre - interjú

Lapszemle Forrás: magyarhirlap.hu

Lovász László MTA-elnök: Az orvosi kuruzslás szinte már bűncselekmény, hiszen emberek testi épsége és egészsége forog kockán.

„Mivel a nagyrészt konzervatív tudósokból álló Akadémia 1945-ben, még a Népbíróságok Országos Tanácsának határozata előtt döntött Hóman Bálint kizárásáról, nem látok okot arra, hogy az ő döntésüket utólag megkérdőjelezzem" – mondta a Magyar Hírlapnak adott interjúban Lovász László.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke hangsúlyozta, nem fogja felvetni az egykori miniszter visszavételét, de ezt a testület bármely tagja javasolhatja, amiről majd a közgyűlés demokratikusan szavaz. Beszélt arról is, fontos lenne helyreállítani az egymásba vetett bizalmat, mert csak így remélhető az egyre burjánzó bürokrácia lebontása – utóbbi ugyanis nemcsak a hétköznapokat, de a tudományos kutatásokat is nehezíti.

– Igen intenzíven nekiment az áltudományoknak az MTA az utóbbi időszakban. Ez is része az ön által meghirdetett, új programnak?

– Pontosítsunk: az Akadémia mindig is ellensége volt a kuruzslásnak, bár az igaz, hogy az elmúlt hónapokban a korábbiaknál valóban nagyobb publicitást kapott ez a kérdés. Azt hiszem, az áltudományok ellen a tudomány népszerűsítésével lehet a legjobban küzdeni, így a megválasztásomkor a magam elé kitűzött célok egyike megvalósul. E kérdéskör az idei Magyar Tudomány Ünnepének is fontos eleme, így például nemrég a védőoltások körüli homályt és téveszméket igyekeztünk eloszlatni egy nagyszerű vitaesten, míg a jövő héten az Orvosi Tudományok Osztálya tart izgalmas nyilvános ülést. Fontos közbevetni, ez az osztály egyhangúlag csatlakozott a Svéd Tudományos Akadémia felhívásához, amely azt szeretné elérni, hogy a homeopátiás szereket éppen olyan szigorú eszközökkel és módszerekkel bírálják el, mint bármilyen más, bevezetés előtt álló orvosi eljárást, illetve gyógyszerkészítményt. Ez elég határozott felelet az áltudományokra.

– Adminisztratív úton nem lenne egyszerűbb fellépni?

– Az nem a mi dolgunk. Az Akadémia a felvilágosítás és az ismeretterjesztés eszközeivel szeretne hatni a társadalomra.

– A homeopátiás szerek bizonyos csoportoknak óriási üzletet, hatalmas bevételt jelentenek. Ha határozottan fellépnek ellenük, az sokak anyagi érdekét sértheti.

– E témában eddig politikai nyomást még nem tapasztaltunk, tapasztaltam, s remélem, ez így is marad. Ismétlem, mi nem a tiltást preferáljuk, hanem azt, hogy bármiféle ilyen szert csak akkor lehessen forgalomba engedni, ha előtte a bevett tudományos sztenderdek alapján szigorúan felmérték a hatásait és mellékhatásait. De kereken kimondva: én már-már a bűncselekmény kategóriába utalom például az orvosi kuruzslást, hiszen itt testi épség és egészség, emberi sorsok forognak kockán. S történik mindez hatalmas összegekért.

A teljes interjú a magyarhirlap.hu oldalán olvasható.