• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Németország: botrányos szervátültetések

Lapszemle Forrás: mno.hu

Németországban tízezren várnak arra, hogy az orvosok megfelelő donort találjanak számukra.

A szervátültetés gyakorlatára azonban sötét árnyat vet az a mintegy négy esztendővel ezelőtt kirobbant botrány, amely megkérdőjelezte e sorsdöntő ellátás szakértőinek a szavahihetőségét. A napvilágot látott kihágások után a törvényhozás igyekezett ugyan elejét venni a további hasonlóaknak, és ezzel új fordulatot adni a szervek adományozására kész személyek aggasztó, 20 százalékos csökkenésének, de az illegális gyakorlatot, vagyis a várólisták manipulálását nem sikerült végleg megfékeznie – írja az mno.hu portálja.

A göttingeni egyetemi klinikán tapasztalt visszaélés után újabb leleplező adatok kerültek felszínre. A szövetségi orvosi kamara ellenőrző bizottsága Kölnben és Jénában bukkant hasonló visszaélésekre. A páciensek védelmére alakult alapítvány szerint a kölni egyetemi klinikán elvégzett tizenöt szívátültetés során hat esetben az érintett beteget kizárólag azért választották ki, mert a sürgősségi listán manipulált adatokkal került az élre. Jénában 31 operáció közül 17 esetben került sor szívátültetésre hasonló előzmények után.

Az igazságszolgáltatás nincs könnyű helyzetben, a Göttingenben bíróság elé került orvost, Aiman O.-t ugyanis időközben felmentették, a bíróság szerint a vádak a tett időpontjában még nem számítottak büntetendő cselekménynek. Az ügyészség ellenben nyolcéves szabadságvesztést követelt, és fellebbezett.

A szervátültetésre váró személyek esélye elsődlegesen az egészségi állapotukról készült szakvéleménytől függ. Az EU-szinten működő Eurotransplant az innen kapott információk alapján határozza meg a rendelkezésre álló szervek elosztását. A manipuláció lehetőségét a kórházak specialistái hordozzák, mert egy-egy kelleténél komolyabb tünetleírás hatékonyan képes előmozdítani a szükséges szerv odaítélését. És ez az előny megvásárolható. A lehetőség megakadályozását szolgálta az affért követően a transzplantációs törvény kiegészítése: a valótlan adatokkal dolgozó orvos két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, vagy pénzbüntetés róható ki rá.

A manipuláció oka legfőképp az, hogy kevés a beültethető szerv, összevetve a segítségre váró páciensek számával. A Német Szervátültető Alapítvány (DSO) felmérése szerint ez év októberének végéig 736 személy rendelkezett szerveinek felajánlásáról. Tavaly erre csak 713 polgár volt hajlandó. A DSO azonban jelentős trendfordulatról nem akar beszélni, az alapítvány orvos igazgatója, Axel Rahmen úgy vélekedett, hogy a stabilizáció legfeljebb halvány reménysugárnak nevezhető. Ezen túlmenően a kórházak – hírnevük ápolása érdekében – igyekeznek jelentős anyagi támogatással végrehajtani a transzplantációkat. Egy-egy ilyen operációért a klinika 130 ezer euróra számíthat. További mozgatórugót jelent a medikusok szakmai oktatásából eredő követelmény, mert a kezdőknek is részt kell venniük ilyen beavatkozásokban.