• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Akár életük végéig is dolgozhatnak az orvosok, ha akarnak

Lapszemle Forrás: teol.hu

Tolna megyében 11 háziorvos dolgozik közalkalmazottként.

Az önkormányzatok által fenntartott intézményekben, így például az egészségügyi alapellátásban vagy az önkormányzati járóbeteg-szakellátó intézményekben dolgozókat nem érinti a kötelező nyugdíjazás rendszere. Tolna megyében 11 háziorvos dolgozik közalkalmazottként. A megyében összesen 163 alapellátási praxis van, ebből a betöltetlen háziorvosi állások száma 15, az ő feladataikat helyettesítéssel oldják meg – nyilatkozta dr. Németh Lídia megyei tiszti főorvos, aki elmondta azt is, hogy a vállalkozás által ellátott praxisok száma 137. Ezen belül a Szekszárdi járási intézet illetékességi területén 41 felnőtt, 14 vegyes és 20 gyermek háziorvosi praxis van, a dombóvári intézetén 23-21-10, a paksi intézetén 17-8-9 az arány – olvasható a teol.hu portálján.

Dr. Papp Zoltán, a Magyar Orvosi Kamara területi szervezetének titkára elmondta, a szekszárdi felnőtt háziorvosoknak mintegy 60 százaléka nyugdíjas lehet. Országosan – a gyermekorvosokat is beleértve – minden második-harmadik háziorvos már betöltötte a nyugdíj-korhatárt, sokan közel állnak hozzá. Ennél valószínűleg a megyei átlag sem jobb.

Köztudott, hogy nagyon nehéz betölteni a megüresedő háziorvosi és gyermekorvosi praxisokat. Erre az a magyarázat, hogy a háziorvosok közfinanszírozást kapnak ugyan, de az adózásban úgy tekintenek rájuk, mint vállalkozóra. Nem kapják meg a közalkalmazotti kedvezményeket, nincs szabadság, iparűzési adót is fizetnek – emelte ki Papp doktor.

Ráadásul még nem is biztos a vállalkozásuk, mert az önkormányzat a szerződést bármikor felbonthatja, ekkor az ÁNTSZ megvonja a működési engedélyüket, s az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem finanszíroz tovább. Ha az orvos nem tudja eladni a leamortizált praxisát, akkor az hat hónap után visszaszáll az önkormányzatra. – Ki az a fiatal orvos, aki ezeket a feltételeket és a kezdéshez szükséges hitel felvételét – bármennyire is szereti a szakmáját – vállalni tudja? – tette fel a kérdést dr. Papp Zoltán.

A kettős javadalmazás tilalma azonban a közalkalmazott háziorvosokra is érvényes, erősítette meg dr. Göttlinger István, a megyeszékhely aljegyzője, hiszen ez az közszférára vonatkozó általános jogszabály. Olyannyira így van, hogy a politikai vezetőkre sem vonatkozik a kötelező nyugdíjba vonulás, de a kettős finanszírozás, vagyis a nyugdíj és a munkabér együtt fizetésének tilalma rájuk is érvényes – emeli ki a portál.