• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megegyeztek: továbbra is lesz orvosi ügyelet

Lapszemle Forrás: Weborvos

Lajoskomárom, Mezőkomárom, Szabadhídvég és Dég is vállalja, hogy beszáll az enyingi központú orvosi ügyeletbe.

A kapcsolat azonban nem felhőtlen, Dég továbbra is más megoldást keres. Mint azt már megírtuk, január 1-jével a korábban kistérségi alapon működő orvosi ügyelet megszűnt, ám Lajoskomárom, Mezőkomárom, Szabadhídvég és Dég sem vállalta, hogy az Enying által létrehozott ügyelethez csatlakozzon. Így a települések lakói ellátatlanok maradtak volna, ezért január 3-án a települések polgármesterei leültek és az a döntés született, január 16-áig kell véglegesen eldönteniük, maradnak-e Enyingnél, vagy más megoldást keresnek – olvasható a feol.hu portálján.

A szerdai találkozón végül mind a négy település polgármestere vállalta, hogy csatlakoznak a mi orvosi ügyeletünkhöz, erről péntekig kell testületi döntést hozniuk. Az OEP finanszírozáson felül minden településnek hozzá kell járulnia az ügyelet működéséhez, ám ezt az összeget a korábbi 130 forintról sikerült lakosonként havi 115 forintra csökkenteni - számolt be a döntésről Pődör Gyula enyingi polgármester, aki reményét fejezte ki, hogy ezzel a kedélyek is megnyugszanak, hiszen a térség mind a 13 ezer lakójának biztos az ellátása. A polgármester arra kérte a térség lakóit, csak valóban indokolt esetben forduljanak az ügyelethez. Ugyanis a statisztikák szerint tavaly alig néhány százalék volt azoknak az eseteknek az aránya, amikor valóban szükséges volt az ügyeletes orvos munkája.

Rossz szájízzel, kényszerhelyzetben hoztuk meg a döntést. Korábban arról volt szó, társulási formában működtetjük majd az ügyeletet, ehhez képest Enying azzal állt elő tavaly év végén, hogy nem társulásban, hanem feladatellátási szerződés megkötésével oldanák meg az ügyeletet – így reagált a döntésre Gárdonyi Sándorné dégi polgármester. Mindezek, illetve a magas ár miatt Dég továbbra is más megoldást keres, lehetőségként felmerült, hogy Simontornyával társulunk. Nincs messzebb Enyingnél és viszonylag jó a közlekedés is – tette hozzá a dégi polgármester.

Az ésszerűség azt kívánta, hogy Enyinghez társuljunk, ám ha a négy közül csak egy település is kilép, borul a számtan, a maradók számára megnő a fizetendő díj, ami egy kistelepülés számára gondot jelenthet – mondta Pap László, Szabadhídvég polgármestere. Köő Péter mezőkomáromi polgármester szerint a józan ész kerekedett felül, Enying is pozitívan állt a tárgyalásokhoz: - Az OEP-es támogatáson felül fizetendő lakosonkénti 115 forint nem olyan rossz, emlékszem rá, amikor 240 forinttal kellett hozzájárulnunk az ellátáshoz - fűzte hozzá Mezőkomárom polgármestere.

A legnagyobb gond, hogy máshol, ahol jóval több embert lát el az ügyelet, az állami finanszírozás elég, nálunk viszont a kevés lakos miatt ez nem járható út. Enyingen nincs ügyeletes gyógyszertár, így ha valaki Enyingre megy orvoshoz munkaidőn túl, a gyógyszerért vagy Siófokra vagy Fehérvárra kell elmennie. Ezért is igyekeztünk volna máshová társulni, de nem fogadtak minket, így ez kényszerhelyzet - nyilatkozta Pirtyák Zsolt lajoskomáromi polgármester.