• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Akár Magyarországon is lehetne a patikában beadatni az oltást

Lapszemle MA 06:06 Forrás: telex.hu
Akár Magyarországon is lehetne a patikában beadatni az oltást

Az Egyesült Királyságban mintegy negyven százalékkal emelkedett az influenza elleni átoltottság, amióta a a patikákban is beadhatják a vakcinát.

A gyógyszertári immunizáció az Európai Unió több országában és több régiójában bevett, és az Egyesült Királyságban is jó tapasztalatokat szereztek benne. Süle több érvet is fel tudott hozni mellette. Egyrészt az emberek jóval többször találkoznak patikussal, mint orvossal, az unióban napi 46 millió páciens-gyógyszerész találkozó van. Másrészt a gyógyszertárak jobb területi lefedettséget is biztosítanak, mint a szakrendelők vagy a háziorvosok. Ráadásul a patikák fizikai hozzáférése is kedvezőbb, világos és általában hosszú nyitvatartási időkkel működnek. Egész egyszerűen jobban beilleszthető az emberek napirendjébe ez, mint hogy például kórházi oltóközpontokba látogassanak - mondta el Süle András,  az Európai Kórházi Gyógyszerészek Szövetségének leköszönő elnöke, klinikai főgyógyszerész a telex.hu-nak a Vaccines Europe és az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) által szervezett múlt heti konferencia után.

„Remélni szeretnénk, hogy az a bizalom, ahogy a lakosság általában a gyógyszertárak felé fordul, testet ölt abban is, hogy növekszik az immunizáció aránya a körükben, ha például ott kaphatnak influenzaoltást, akkor nem halogatják a beadatását. Az Egyesült Királyságban az első vizsgálat azt mutatta, hogy influenzát tekintve közel negyven százalékkal emelkedett az átoltottság, és ebben minden valószínűség szerint szerepet játszhattak a patikák” – mondta Süle András.

Magyarországon talán 2025-ben próbálhatnak ki hasonló rendszert. Ahol működik ilyen, ott szabadon választható és a felnőtt lakosságot megcélzó vakcinákat adnak be a gyógyszertárakban. A klinikai főgyógyszerész szerint első megközelítésben olyan régóta velünk levő és igen mérsékelt várható oltási reakciókat mutató oltóanyagot lehetne ebben a rendszerben bevezetni, mint az influenza elleni vakcina. Ez a rendszer fakultatív módon működhetne a lakosság részéről, és a gyógyszertárak csatlakozása is önkéntes lenne. Továbbiak a teljes cikkben