• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sokkoló, mennyibe kerül egy óra a pszichológusnál

Lapszemle MA 06:05 Forrás: penzcentrum.hu
Sokkoló, mennyibe kerül egy óra a pszichológusnál

A magánpszichológus praxisok árai egyre borsosabbak, és sokak számára már tényleg megfizethetetlenek. De vajon mitől ilyen drága ez a szolgáltatás?

Az elmúlt években egyre többen fordulnak pszichológushoz, hogy mentális egészségüket megőrizzék, ám a magánrendelők árai az egekbe szöktek. Hogyan választhatjuk ki a legjobb ár-érték arányú szolgáltatást, és milyen lehetőségeink vannak a közegészségügyben? Cikkünkben a pszichológiai szolgáltatások piacát térképezzük fel, és segítünk megtalálni a legjobb megoldást, azoknak, akik ilyen irányú segítségre szorulnak - írta a pénzcentrum.hu.

Azt manapság talán senkinek nem kell magyarázni, hogy a magánpszichológus praxisok árai egyre borsosabbak, és sokak számára már tényleg megfizethetetlenek. De vajon mitől ilyen drága ez a szolgáltatás? A képzés idejének és költségének finanszírozásán túl gyakran elsiklik az ember amellett, hogy az önismeret és a szupervízió a pszichológusok és pszichoterapeuták munkája alatt folytatódik. Tehát valójában a terápiás 50-60 percnél sokkal több időt invesztál bele a szakember egyetlen páciens problémájába.

Emellett többnyire a szolgáltatás része a rendelkezésre állás is. Ha valaki a pszichológusát egy váratlan időpontban felhívja, az valószínűleg fel fogja venni a telefont és segíteni fog. Emellett az időpontok szűkössége erős árfelhajtó erővel jár. Napi három-négy, este érkező kliensből csak kellően magas árak mellett tud fenntartható lenni egy praxis.

A lap által összeállított táblázatból jól látszik, hogy az egyéni terápiás árak számos vidéki településen 20 000 forintba, vagy még annál is többe kerülnek, ami azért már Budapesten is a drágább árkategóriába tartozik. És bár igyekeztek néhány városban, például Miskolcon és Pécsen olcsóbb rendelőket kiválasztani, egyébként ezekben a városokban is gyakori ez az árfekvés. Ez talán azt jelentheti, hogy a képzett mentálhigiénés szakemberek esetében a munkaerő leginkább a főváros felé tolódik, ami vidéken sok rendelő esetében monopol helyzetet idézhet elő.

Sokan talán nem is tudják, de Magyarországon a társadalombiztosítás (TB) keretein belül is lehetőség van pszichológiai ellátás igénybevételére, a közegészségügyi intézmények is magasan képzett pszichológusokkal és mentálhigiénés szakemberekkel dolgoznak, így egy kis szerencsével, az állami rendszer keretein belül is találhatunk magas szintű ellátást.

Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy ezek nem pszichológusi praxisok, hanem pszichiátriai szakrendelők. És mint az általunk megkérdezett szakember egy kérdésünkre elmondta: egyébként a legtöbb helyen, akárcsak a hagyományos egészségügyi problémák esetén, hosszú várólista után lehet csak bejutni a Pszichiátriai Szakrendelőkbe. 

Részletek és árak a teljes cikkben