• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

''Aki a kamarát támadja betegellenességgel, az orvosokat támadja''

Lapszemle 2023.03.13 Forrás: nepszava.hu
''Aki a kamarát támadja betegellenességgel, az orvosokat támadja''

Az országos tisztifőorvoshoz delegálná a kormányzat az Országos Mentőszolgálat által szervezett háziorvosi ügyeletek működési engedélyének kiadását.

Az ügyeleti rendszer átalakításával, amelyről már hetek óta zajlik a vita, szerinte az a gond: úgy sikerült elhitetni a politikusokkal, hogy ez majd hatékony, jó rendszer lesz, hogy még a kísérleti programként elhíresült hajdú-bihari modell valódi adatait sem ismerhette meg a nyilvanossag, de még az orvosok sem - fejtette ki véleményét a Népszavának Darvai László ostorosi háziorvos, aki az egri kórházban kezdte az orvoslást, belgyógyász és családorvostan szakorvos, évekig dolgozott a sürgősségi osztályon ügyeletvezetőként. Több évtizede mentőorvos, oktató háziorvos, kognitív viselkedésterapeuta.

 „A háziorvosok is csak egymástól hallanak arról a 18 hónapról történeteket, amelyek vagy igazak, vagy nem. Abban a programban tudomásom szerint alig vett részt háziorvos, főleg mentőtisztek és mentőszakápolók látták el a feladatot. Olyan szakemberek ügyelnek éjszaka és hétvégén, akiknek a sürgősségi ellátásban van gyakorlatuk és nem a háziorvoslásban szokásos betegségek ellátásában. Nyilván jelentős az átfedés, de például a lázzal, kiütéssel járó gyermekbetegségek, vagy egy kezdődő agyhártyagyulladás felismeréséhez orvosi tapasztalatra is szükség van. Hatalmas területek fognak egy-egy ügyeleti ponthoz tartozni, és este tíztől reggel nyolcig orvos csak a sürgősségi osztályokon vagy néhány olyan mentőállomáson lesz elérhető, ahol rohamkocsi van. Háromszázegynéhány helyett száznégy ügyeleti pont 93 000 négyzetkilométere? – és ott sem orvos várja majd a betegeket? Borítékolható a sürgősségi osztályok várható túlterheltsége. Ha ez jelenti a betegbiztonságot, ebből nem fognak kérni a magyar emberek.”

– A háziorvosok ellenállásának az is oka, hogy az új ügyeleti rendszer mellett egyéb megrázkódtatás is érte őket – magyarázza az ügyeletek elutasítását Darvai László. – A kormányzat a rezsiválság közepén még néhány százezer forintnyi finanszírozást is bizonytalanná tett egy új teljesítményméréssel, amely inkább a beteg egészségtudatosságát díjazza, mintsem az orvosi gondozás minőségét. Ha a beteg nem törődik magával, az az orvos járandóságát csökkenti.

Centralizálná a kormányzat az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) által szervezett háziorvosi ügyeletek működési engedélyének kiadását – derül ki a szaktárca honlapján péntek óta véleményezhető jogszabály-tervezetből. Így a jövőben a járási hivatalok helyett az országos tisztifőorvos adja ki a működési engedélyt a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeleti ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók részére ott, ahol az ügyeleti ellátás szervezését átvette az OMSZ. A jogszabálytervezetet egy gyakorló háziorvos úgy értelmezte lapunknak: miután a háziorvosok többsége nem írja alá az új ügyeleti szerződést, a járási hivatalvezetők aggodalommal figyelik az ügyeleti rendszer átalakítását, és esetenként „tétovák”, amikor rá kell nyomni egy-egy engedélyre a bélyegzőt. Szerinte ezt az esetlegességet orvosolnák azzal, hogy az országos tisztifőorvoshoz delegálják a feladatot.

Legolvasottabb cikkeink