• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Aki tanul, az a csőddel játszik

Lapszemle Forrás: Népszava

A kormány megszorításai miatt nehéz helyzetbe kerülnek a tanévkezdők - méghozzá a teljes oktatási szférában.

A Corvinuson a felsőbb éves diákoknak - az eddigi gyakorlattól eltérően - már a jövő héten be kell fizetniük a tandíj egy részét, az ELTE egyik frissen épült kollégiumába pedig csaknem elmaradt a diákok beköltözése. A közoktatásban a magas tankönyvárak sokkol-hatják a szülőket; az MSZP szerint sokkal többe kerülnek a tankönyvek, mint azt a kormány állítja – olvasható a Népszava – online oldalán.

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke is bírálta az oktatáspolitikát: elismerte, hogy a szegény diákoknak sokkal kisebb az esélyük a felemelkedésre.

Hamarabb kell előreteremteniük a tandíj egy részét a Budapesti Corvinus Egyetemre (BCE) járó, felsőbb éves költségtérítéses hallgatóknak és családjaiknak, mint a korábbi években. Egyes karok dékáni utasítása szerint már augusztus 29.-ig be kell fizetni a diákoknak a térítési díj 30 százalékát, azaz még a beiratkozás előtt elő kell teremteni a szükséges összeget. (Ez az idén felvételt nyert hallgatókra azért nem vonatkozik, mert ők már az önköltséges, azaz teljes tandíjas képzésben vesznek részt). Igaz, akik Diákhitel 1-ből fizetnék tanulmányaikat, halasztást kaphatnak a kölcsön októberi megérkezéséig.

Bár a felsőoktatást - és a Corvinust is érintő - több tízmilliárdos költségvetési megszorítások miatt több intézmény is nehéz anyagi helyzetbe került, a BCE oktatási rektorhelyettese szerint ennek csak részben van köze a korai fizetéshez.
Szántó Zoltán közölte, "nem szigorodtak a térítési díj fizetési kötelezettség szabályai, mindössze a korábban is hatályos egyetemi szintű szabályzatok következetes betartását hivatottak a dékáni utasítások elősegíteni".

Bár a BCE-re felvett hallgatói létszámot pontosan tudják, de azt nem, hogy végül az összes hallgató beiratkozik-e. Ezt a bizonytalanságot kívánják csökkenteni a költségtérítés fizetési szabályainak betartásával, mivel az utóbbi években többször előfordult, hogy a már beiratkozott hallgatók nem tettek eleget a költségtérítés határidőre történő befizetésének - fűzte hozzá a rektorhelyettes.

A kormány megszorításai miatt csaknem bajba kerültek az ELTE hallgatói is. A felsőoktatást is érintő közbeszerzési tilalom következtében az egyetem nem tudott vásárolni a Kőrösi Csoma Sándor Kollégium önerőből felújított B és C épületébe ágyakat, íróasztalokat és székeket, így a diákok a tanévkezdéskor nem tudtak volna beköltözni. A hallgatói önkormányzatok emiatt Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár intézkedését kérték, valamint demonstrációt helyeztek kilátásba az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt. Tegnap végül a kollégium megkapta a közbeszerzési engedélyt az oktatási államtitkárságtól.

Kellemetlen meglepetésre számíthatnak a családok a közoktatásban is: Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP elnökségi tagja tegnap arra hívta fel a figyelmet, hogy amíg az oktatási államtitkárság szerint ma az általános iskola 1. és 5. évfolyamán átlagban 6500 forint, 8. évfolyamon pedig 10 ezer forint egy tankönyvkönyvcsomag ára, addig egy hajdú-bihar megyei iskola szülőknek kiadott közleménye szerint 1. osztályban 8190, 5.-ben 17.044, 8.-ban pedig 18.015 forintba kerülnek a tankönyvek. Ráadásul ebben nincsenek benne az idegen nyelvi könyvek, füzetek és egyéb taneszközök költségei sem. Más iskolákban is jelentős eltérések lehetnek. Az MSZP elnökségi tagja szerint a mindennapos testnevelésóra is újabb költségeket jelent majd, hiszen vidéken sok helyen nincs tornaterem, így kültéri tornaruhát is kell vásárolni a gyerekeknek, amit - a háromgyermekes édesanya tapasztalatai szerint - a legolcsóbb kínai üzletben sem lehet megvenni 3000 forint alatt.

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke szerint Európában a magyar iskola a legképtelenebb arra, hogy a szülők társadalmi állapotát ellensúlyozza, és így a szegény diákoknak a legkisebb az esélyük a felemelkedésre. Kiemelte: Magyarországon nagyon alacsony a közpénzből finanszírozott tanórák száma, emiatt a jómódúak kénytelenek pluszpénzért megvásárolni gyermekeiknek a tanórán felüli képzéseket. A fideszes politikus úgy vélte, a szelektív magyar iskolarendszert tovább erősíti az új Nemzeti alaptanterv, amely "olyan mértékben terjeszkedik túl, hogy azt képtelen megtanulni bármelyik gyermek, és illúzió, hogy ez a nemzet kulturális egységét szolgálja".