• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Akik a félkilós koraszülöttről sem mondanak le

Lapszemle Forrás: Délmagyarország Online

Több mint 20 ezer újszülött köszönheti életét a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálatnak.

Mentettek már többek között félkilós koraszülöttet és tanya padlójára világra hozott egykilós babát is. Nélkülük ezekre a csecsemőkre a biztos halál várt volna, most egészséges gyermekként élnek. Huszadik éve működik a dél-alföldi régióban az újszülött- és koraszülöttmentés. Kilenc egység fedi le az országot, közülük a legnagyobb területet, gyakorlatilag az ország egyötödét a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat látja el – írja a Délmagyar – online.

A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat már több mint 20 ezer gyereket mentett. A koraszülöttek világnapja alkalmából a lap néhány emlékezetes esetet idézett fel Pintér Sándor professzorral, az alapítvány kuratóriumi elnökével.

Az egyik legkisebb súlyú csecsemőnkkel egy éve találkoztunk. Egy majdnem 100 kilométerre lévő intézménybe riasztottak bennünket Szegedről a koraszüléshez, mivel az anya már nem volt szállítható állapotban. Amint feltűntünk a folyosón, megkezdték a császármetszést, és kiemelték a mindössze 55 dekás babát – mesélte Pintér professzor.

A baba a szolgálatnak köszönhetően egyetlen percig sem volt oxigénhiányos állapotban. Melegítettük, infúziót kapott, és így szállítottuk Budapestre. Közelebbi intézményekben nem tudták fogadni. Ma már több mint egyéves, közel 8 kilogrammot nyom, és jól van – mondta a professzor.

A kis súlyú koraszülöttekkel a 60-as években még semmit nem tudtak kezdeni – elevenítette fel pályakezdő tapasztalatait Pintér Sándor. Az újszülöttmentők fontossága éppen abban rejlik – folytatta a szakember -, hogy ebben az ellátási formában az egész országban mi biztosítjuk a legmagasabb színvonalat. Éppen ezért fordul elő sokszor, hogy ha van rá lehetőség, még azelőtt szólnak nekünk, hogy a baba megszületne. De van, amikor utólag van szükség a segítségünkre. Mint például akkor, amikor egy gyönyörű, 3 és fél kilós, már megszületett babához riasztottak bennünket, aki légmelle miatt nagyon súlyos állapotban volt. A szolgálat nagy tapasztalattal rendelkező szakemberei egy tű mellkasba helyezésével stabilizálták az újszülött állapotát, és megmentették az életét.

Előfordul, hogy a terhes nővel ugyan elindul a mentő, de már nem ér be a szülészetre. Ilyen esetekben is hívják az újszülöttmentőket, hiszen intézmény híján ők tudják elvégezni a szükséges első vizsgálatokat. A tanyavilágba mentünk, megdöbbentő körülmények közé – idézett fel egy ilyen történetet a professzor. Mint kiderült, a szomszédasszony vezette le az ikerszülést. A szolgálat az igen súlyos állapotban lévő ikreket lélegeztetőgépre helyezte, szívműködésüket, keringésüket stabilizálta, és a régió ellátó intézetébe, a szegedi gyermekklinikára vitte.

Szerencsére nem csak tragikus esetek vannak – folytatta Pintér Sándor. Volt már olyan is, amikor csak a boldog családnak kellett gratulálnunk, amely már a kandalló mellett bebugyolálva fekvő újszülöttjének örült, annak ellenére, hogy nem ott tervezték a szülést. Az újszülöttmentők egyfajta mozgó intenzív osztályt is biztosítanak, amikor a szülészet és a gyermekklinika között kell szállítani a babákat, illetve ha valamilyen vizsgálatra kell őket vinni. Ezek a csecsemők nagyon speciális ellátást igényelnek, amelyet mi tudunk számukra biztosítani – emelte ki Pintér Sándor.

Egy statisztikából kiderül: ha a jelenlegi mentés hiányozna, évente 150 újszülött halna meg Magyarországon, további 250 pedig súlyos testi és szellemi károsodást szenvedne. Egy ilyen gyermek intézeti gondozása évente több mint 2 millió forint anyagi terhet jelent a társadalomnak – húzza alá a lap, amely azt is megírja, hogy Magyarországon az újszülöttek közel 9 %-a idő előtt jön a világra. A koraszülöttség az újszülöttkori halálozás fő oka: évente 200 baba hal meg komplikációk miatt. Erre a problémára hívja fel a figyelmet a mai koraszülöttek világnapja, amelynek alkalmából a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány és Sütő Zsanett, a Vodafone Alapítvány főállású angyala szervezésében egyedülálló szabadtéri fotókiállítás nyílt tegnap Szegeden, a Klauzál téren Csősz Géza fotográfus munkáiból. A november 23-áig látható, Koraszülöttmentés Dél-Magyarországon képekben című tárlat bepillantást enged az újszülöttmentés folyamatába.