• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Már érzik az orvoshiányt

Lapszemle Forrás: Dunántúli Napló Online

Az orvoselvándorlás mértéke lassan a napi szintű munkát is ellehetetleníti – s ennek a betegek isszák meg a levét.

Bár arról még nem záporoznak a hírek, hogy a betegek reménytelenül üldögélnének a váróteremben, várva egy orvosra, aki azonban már messze jár, s mondjuk Londonban kezelné a pácienseket, de könnyen lehet, hogy előbb-utóbb ezzel is szembesülnünk kell. Noha a baranyai orvoselvándorlásról pontos adatok nincsenek, az egyértelmű, hogy itt is ugyanolyan a helyzet, mint az országban mindenhol: folyik a pengeélen-táncolás – írja a Dunántúli Napló – online.

Mind a tanításban, mind a gyógyításban érződik már, hogy nehézségekkel küszködünk – nyilatkozta dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Karának dékánja. Meglehet, hogy ez napi szinten még nem érződik annyira húsba vágóan, de felesleges lenne tagadni, hogy munkatársaink jelentős része már a határokon túl keresi a boldogulását. Persze ennek korábban is voltak „hagyományai", ám közel sem olyan mértékben, mint mostanában – tette hozzá az orvoskar dékánja, aki elmondta azt is, beszédes tény számukra, hogy azok a helyek, amelyekért korábban sorban álltak a tapasztalt orvosok, vagy éppen a frissen végzettek, most gyakorlatilag betöltetlenek: senki nem választja ugyanis azt a bizonytalanságot, amely jellemzi a jelenlegi helyzetet.

Nyilvánvaló, hogy a legtöbben a pénz miatt mennek el, de legalább ilyen fontos, hogy a szakmánk nem érzi azt a nyugalmat, amelyre építeni, karriert tervezni lehetne – mondta Miseta Attila, hozzátéve azt is, ötletszerű átalakítások, légből kapott megvonások vannak, amelyek egyik napról a másikra teszik követhetetlenné, kiszámíthatatlanná a helyzetet.

Egy, a neve elhallgatását kérő orvos érdekes történettel állt elő – írja a lap. Elmondása szerint ő megmarad pécsi gyógyítónak – mindössze decemberben, a szabadsága rovására költözik ki Londonba. Nagy-Britanniában ugyanis – érthető okokból – a helyi orvosok az ünnepeket inkább a családjuk körében töltenék, s ilyenkor lehetőség szerint nem vállalnak ügyeletet. A Dunántúli Naplónak nyilatkozó doktor tehát beugró lesz, dolgozik karácsonykor, szilveszterkor is. Igaz, a beugrást jól megfizetik: elmondása szerint másfél-kétmillió forinttal több lesz a számláján, amikor január első napjaiban hazatér.

Minderre Miseta Attila úgy reagált: Nem tudom, hogy ez tendencia-e, de nyilván vannak ilyen esetek. Ugyanakkor ennek ellenkezője is igaz, azaz előfordul, hogy egy-egy orvos mondjuk tíz év London után hazatér, és újra itt kezd el dolgozni. S hogy Magyarországon belül van-e elvándorlás? Nem jellemző, legfeljebb fogászok mennek Sopronba, osztrák betegeket kezelni. Ezen felül azonban másról nem igen tudok – húzta alá az orvoskar dékánja.