• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Aláírták a megállapodást a Konfuciusz Intézetről

Lapszemle Forrás: Délmagyar Online

Elindulhat a Konfuciusz Intézet megszervezése a Szegedi Tudományegyetemen.

Mindkét fél aláírta azt a megállapodást, amelynek értelmében elindulhat a Konfuciusz Intézet megszervezése a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) – így nyilatkozott kedden Dömötör Máté, az SZTE főtitkára Pekingben. Mint az megírtuk, tavaly novemberben az SZTE és a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme (SISU) szándéknyilatkozatot írt alá Sanghajban Konfuciusz Intézet dél-magyarországi létesítéséről – olvasható a Délmagyar – online oldalán.

A kínai befektetők számára különleges bizalom, ha egy városban Konfuciusz Intézet működik – húzta alá akkor Botka László polgármester. Az intézetben kínai kultúra és nyelvoktatás folyik, de ennél is fontosabb, hogy ezek a kulturális intézetek hídként működnek az adott város és Kína között. Kínai befektetők is megerősítették, hogy nagyobb bizalommal mennek olyan városokba, ahol működik ilyen. Közép-Európában nagyon kevés van, Magyarországon pedig egyedül Budapesten.

Nagy lehetőség az egyetemnek, hogy a régióban a kínai nyelvvel és kultúrával Szegeden ismerkedhetnek nemcsak az SZTE hallgatói, hanem városunk és a régió oktatási intézményeinek tanulói. Tervezzük, hogy a gazdasági élet szereplőinek is kurzusokat fogunk tartani. Az intézet rengeteg ajtót kinyit a kínai felsőoktatási intézményekben, ezt magam is megtapasztaltam a shenyangi egyetemen – fogalmazott a főtitkár (aki a cikkíróval együtt) a Kína nemzetközi megismerését elősegítő szervezet, a CAFIU, és magyar partnere, a World Bridge meghívására látogatott Kínába. Dömötör Máté úgy tapasztalta: a gazdasági élet szereplőit is felvillanyozta, amikor szóba hozta, hogy Szegeden Konfuciusz Intézet működik majd.

A World Bridge alapítója, Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke az elmúlt napokban több sikeres tárgyalást is lebonyolított kínai nagyvárosokban. Tudástechnológiai együttműködésről egyeztettem Senzsenben, gyógyszeripari lehetőségekről Dongguanban. Előremutató tárgyalást folytattam a Bank of China (BC) külföldi fejlesztésekért felelős alelnökével – mondta Ujhelyi István, hozzátéve azt is, hogy bízik benne, Szegeden is lesznek kézzelfogható eredményei az együttműködésnek. Ujhelyi István jelentős mérföldkőnek tartja a Konfuciusz Intézet majdani létrehozását, mert úgy látja: megnyitja a kapukat Kínában.

A lap úgy értesült, a BC meg kívánja erősíteni pozícióját Kelet-Európában és a Balkánon, e törekvésében lehet fontos partner hazánk és Szeged.

A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete a tervek szerint több nehézségi szinten oktat majd kínai nyelvet, alapfoktól a turisztikai vagy gazdasági-kereskedelmi szaknyelvig. Továbbképzéseket és szakirányú kurzusokat szervez általános és középiskolai tanárok számára. Megismerteti az érdeklődőkkel a kínai írást, irodalmat és történelmet, színházat és zenét. Speciális gazdasági, társadalomtudományi képzéseket, továbbképzéseket tart, Kína orientációjú cégek, szervezetek, külképviseletek számára adminisztratív-diplomáciai speciális tudást kínál, gazdasági szaktanácsadói szolgáltatást biztosít.