• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Alapellátási rendeletek: novemberben is hiába várjuk?

Lapszemle Forrás: medicalonline.hu

A meglévő szakvizsgák integrálása mellett egy új licenc-rendszer bevezetését tervezik.

Novemberig sem készülnek el az alapellátási törvény végrehajtási rendeletei, a svájci projekt felmérése pedig azt mutatja, hogy a jelenlegi háziorvosi kar nem tudja érdemben csökkenteni a szakellátásra nehezedő nyomást – derült ki a XVIII. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia péntek délutáni záró etapjában, az alapellátási kerekasztal mellett - tudósít a medicalonline.hu.

Az egészségügyért felelős államtitkárságnak másfél hónap után sem sikerült megtalálnia Beneda Attila utódát, így nincs, aki az alapellátás ügyeit érdemben vigye a tárcánál – adott választ  Vajer Péter, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet (NEFI) Alapellátási Igazgatóságának vezetője a résztvevőknek arra a kérdésre, valóban elkészülhetnek-e az alapellátási törvény végrehajtási rendeletei még az ősszel. Úgy vélte, az október-novemberi időpont – amit informálisan többen tudni véltek – szinte kizárható, hiszen szeptember közepén a rendelet tervezetét sem látta még senki. Az alapellátási törvényt egyébként 2015. július 5-én fogadta el a parlamenti többség, a szakma azóta is mindhiába várja a vonatkozó részletes szabályozást.

Bár több évtizede téma, de a kapuőri funkció megerősítésében érdemi előrelépés valóban nem történt – ismerte el Kőrösi László, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) Általános Finanszírozási Főosztályának osztályvezető-helyettese. Hozzátette azonban, hogy vannak olyan kórképek, amelyeket háziorvosi szinten is megfelelősen lehetne kezelni, ehhez azonban megfelelő diagnosztikai eszközökre is szükség lenne.

A meglévő szakvizsgák integrálása mellett egy új licenc-rendszert is bevezet, és bővíti a háziorvosok diagnosztikai lehetőségeit az államtitkárság EFOP-os forrásra támaszkodva - ez a válasz érkezett a MedicalOnline azon kérdésére, hogy miután a svájci projekt felmérésének ismeretében – hány alapellátó milyen szakvizsgákkal rendelkezik –, szerintük képes-e megfelelni a háziorvosi kar annak a szakpolitikai elvárásnak, hogy kevesebb beteget utaljanak tovább a szakellátásba. Hozzátették azt is, a háziorvosoknak a további szakorvosi képesítéseik használatára már megadta a felhatalmazást az alapellátási törvény, azonban mindez csak akkor lesz érvényes, ha kormányrendelettel jóváhagyják azokat a szakmai minimumfeltételeket, amelyeken jelenleg egy munkacsoport dolgozik az OTH-ban.

A lap szerette volna megtudni azt is, tervezik-e, hogy változtatnak az eszközbeszerzési pályázatokon, illetve biztosítanak-e valamilyen továbbképzést a háziorvosoknak annak érdekében, hogy ténylegesen használják a korábban beszerzett készülékeket. A szakmai elvárások pontosítása érdekében az államtitkárság egyeztet a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM), hogy az újabb eszközbeszerzési pályázatokat már az eddigi tapasztalatok figyelembevételével írják ki. A korábban említett EFOP pályázatból képzési programokat is indítanak az alapellátásban – kaptak választ.