• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mostantól máshogy fog nézni a mentősofőrökre!

Lapszemle Forrás: index.hu

Június elsejétől újra 24 órás műszakot vállalhatnak a mentősök.

Az egész napos szolgálat visszavezetését az Országos Mentőszolgálat munkaerőhiánya indokolhatta. A kritikusok szerint a sofőrök dupla műszakja veszélyes, és több baleset kapcsán felmerült, hogy éppen 24 órázó gépészek okozták azokat. Bár a mentőszolgálat szerint maguk a dolgozók kérték a rendszer visszahozását, a szervezet statisztikai adatai alapján az OMSZ-nél valóban létszámhiány lehet. A jelenlegi alulfizetett állomány ugyan túlterhelt, de helyt áll és a vállán viszi a betegellátást - olvasható az Index riportjában.

- Jó estét! – köszönt rám K., egy budapesti mentős, amikor reggel 9 órakor találkoztunk, hogy a munkájáról beszélgessünk. Én addigra két kávén voltam túl, ő egy 24 órás műszakon és négy energiaitalon. Állítása szerint mindet a műszak alatt itta meg. „Tudod, már túl vagyok a holtponton, már nem is érzem magam fáradtnak" – aztán amikor emlékeztettem, hogy reggel köszönt estével, akkor csak annyit mondott: „jó, lehet, hogy fáradt vagyok."

K. is egyike azoknak a mentőgépkocsi-vezetőknek, akik önként vállalták, hogy 24 órás műszakot teljesítenek, így havonta csak 7 napot kell dolgozniuk. „A mentőzés egy drog, de ahhoz, hogy megengedhessem magamnak, mást is kell csinálnom" – ad egyszerű magyarázatot, hogy miért vállalta, hogy széthajtsa magát, de szerinte nem vészes egy egész napnyi munka.

Adózás után így 80-130 ezer forintból – plusz a havi 5000 forintos étkezési támogatásbó – éltek a mentősök. A KSH adatai szerint a nettó magyar átlagkeresetnél (153 511 forintnál) is kevesebbet kaptak. Bár az átlagos egészségügyi dolgozókhoz képest még így is jól jártak: nekik nettó 60 638 forint jár.

A kormány is észlelte, hogy ez az állapot tarthatatlan, ezért augusztusban bejelentették, hogy szeptembertől az egészségügyi dolgozók bérét megemelik. Egyelőre annyit tudni biztosan, hogy a szakdolgozók 26,5 százalékos béremelést kapnak. Jövő novemberben ehhez még 12 százalék jön. Azonban arról még nincsenek információk, hogy a mentőgépészek és nem szakvizsgázott ápolók fizetése hogyan változik majd.

A teljes cikk az index.hu oldalán.