• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Alapellátó gyermekorvosok kórházi szintű centrumokban

Lapszemle 2020.01.13 Forrás: nepszava.hu
Alapellátó gyermekorvosok kórházi szintű centrumokban

Ami Magyarországon csak a gyermekkórházakban érhető el, az nálunk ezekben a centrumokban is.

A háború alatt őt és családját is bújtatták a németek elől, kiskamaszként költözött Izraelbe, ahol később gyermekorvosnak tanult, majd gyökeresen átalakította a teljes ellátási rendszert. A magyar származású Herman Avner Cohennel a Népszava Visszhang melléklete készített interjút. Tel-Avivtól 10 km-re igazgatja az egyik olyan gyermekgyógyászati közösségi centrumot, ahol zömében térítésmentesen nyújtanak kórházi szintű ellátást az alapellátó gyermekorvosok. A 34 centrumból álló hálózatot ő hozta létre.

Egy olyan átfogó strukturális átalakításba, mint amit véghezvitt, sokan belebuktak már, nem könnyű gyökeresen változtatni egy rendszeren. Hogy jött az ötlet, hogy mégis megpróbálja?
Tapasztaltam, hogy az orvosok számára sokkal jobb, ha csapatban dolgozhatnak, mint ha egyedül. Egy komplikáltabb esetet helyben megvitathatnak a kollégákkal és nem kell rögtön kórházba küldeni a gyerekeket. Kezdetben 4 orvos dolgozott azon a klinikán, ahol igazgató vagyok, mostanra már kilencen alkotnak egy csapatot. Akkor 3000 páciensünk volt, ma több mint 9000, és a nyitva tartás is a szülőknek kedvez, hiszen napi 10-12 órán át hozhatják hozzánk a gyerekeket este fél 8-ig. Ami Magyarországon csak a gyermekkórházakban érhető el, az nálunk ezekben a centrumokban is. Szakorvosok, például endokrinológia, kardiológia, gasztroenterológia, nefrológia, genetika és diagnosztika is, többhetes vagy hónapos várólista nélkül. Akár sürgős eseteket is tudunk fogadni, csak azokat küldjük el, akiknek tényleg kórházban kell tölteni az éjszakát. De az is előfordul, hogy a gyereket a kórházból irányítják át hozzánk, mert már csak infúziót kell kapnia, amihez hozzánk is bejárhat, így nem kell befektetni az intézménybe. Ez az egész családnak kényelmesebb. A jelenlegi célunk, hogy ugyanaz a szakorvos kezelje a gyereket a mi centrumainkban és a kórházban is, tehát legyen átjárás.

Ahogy a világon szinte mindenhol, úgy nálunk is kevés az orvos, de ezekben a centrumokban sosem probléma, hogy nincs elég szakember, ide ugyanis szívesen jönnek dolgozni, főleg a jó körülmények miatt. Kellemes olyan helyen dolgozni, ahol lehet egyeztetni más kollégákkal, van diagnosztikai háttér és nincs akkora stressz, mint egy kórházban. Sőt, még a fizetések is magasabbak. Néhányan éppen ezért félállásban itt, félállásban ott is dolgoznak. A teljes interjú itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink