• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Alaposan összement az év végi juttatás az OMSZ-nál

Lapszemle Frissítve 2019.12.23 Forrás: nepszava.hu
Alaposan összement az év végi juttatás az OMSZ-nál

Miután a Kúria a szakszervezet beadvány nyomán érvénytelenítette a kollektív szerződést, az abban foglaltak érvénytelenné váltak.

Miután a szolgálatnál működő egyik szakszervezet, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) megtámadta a 2016. év végén megkötött kollektív szerződést és a Kúria Kifogásuk nyomán, december 11-én hatályon kívül helyezte azt,  a megállapodásban foglalt, fix összegben meghatározott több juttatás – így a munkaruha-mosatás, a cipőhasználat és bankszámla költségének térítése – is odaveszett - tárta fel a népszava.hu annak okát, hogy szerződésben rögzített egyszeri 37 240 forint helyett mindössze néhány ezer forintot kapott karácsony előtt több mentődolgozó.

Kármentésként az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója úgy döntött: az eddig költségtérítésként utalt juttatást kifizetik munkabérként. Csakhogy mivel juttatás helyett munkabérként számfejtették az összeget, sokaktól nagyobb tételt vontak le. Így fordulhatott elő, hogy végül különböző összegek érkeztek a számlákra. Volt akinek mindössze 2-3 ezret utaltak, és akadtak, akik a juttatásként várt összegnek csak a felét vagy háromnegyedét kapták meg.

A lap kérdésére az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatósága azt írta: a Kúria döntésének időpontja miatt az idei év végi juttatásokat csak ,,hóközi kifizetésként” folyósíthatták, ez pedig befolyásolta a levonások mértékét. Ígérték viszont, hogy a következő hónapban kompenzálják az érintett dolgozókat. Az OMSZ tájékoztatása szerint a szervezet főállású munkavállalóinak bruttó 56 000 forintot számfejtettek, és 7963 főnek összesen nettó 262,3 millió forintot fizettek ki.

Az OMSZ fontosnak tartotta leszögezni: továbbra is mindent megtesznek azért, hogy bajtársaikat ne érje veszteség a MOMSZ lépése miatt. Közölték: ha az érdekképviseletek konszenzusra jutnak a kollektív szerződés tartalmáról és közösen érdemi javaslatot tesznek, akkor a menedzsment kész tárgyalni. Ezzel együtt jelezték, a Kúria ítélete után is érvényes egy korábbi kollektív szerződés, de az abban foglalt juttatások az eddigieknél kisebbek. Az OMSZ ugyanakkor ígérte, hogy saját költségvetésének terhére az elkövetkező hónapokban is biztosítja majd a most érvénytelenné vált kollektív szerződésben rögzített járandóságokat. Továbbiak a cikkben

Szakszervezetünk hivatalos álláspontja a kevesebb juttatásról és az OMSZ nyilatkozatáról - reagált a MOMSZ

Legolvasottabb cikkeink