• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Lezárult a Szenior Akadémia első szemesztere

Regionális hírek 2019.12.23 Forrás: Semmelweis Egyetem
Lezárult a Szenior Akadémia első szemesztere

A jubileumi sorozat záró eseményén összesen 234 okleveleket adtak át a kurzust rendszeresen látogatóknak.

A 250 éves Semmelweis Egyetem jubileumi évének keretében megrendezett szabadelőadás-sorozat, a Szenior Akadémia idei utolsó alkalmán a vérzéscsillapításról és a trombózisról esett szó Dr. Kolev Kraszimir, az Orvosi Biokémiai Intézet igazgatóhelyettesének előadásában - számolt be a rendezvényről az egyetemi portál.

Rámutatott, hogy sok esetben a véralvadással kapcsolatos problémák állnak a leggyakoribb betegségek hátterében, mint a szív- és érrendszeri betegségek vagy a stroke, ami világszerte a vezető halálokok között szerepel. Mint mondta, a trombózis vérrögök (trombus) kialakulása az erekben, amelyek gátolják a vér szabad keringését. Amikor egy ér megsérül, a szervezet úgynevezett thrombocytát aktivál és fibrint állít elő, ami a vér alvadását eredményezi, és ezzel megelőzi a vérveszteséget. Több mint 90 százalékos elzáródás esetén teljes oxigénhiány jön létre, ami szöveti elhaláshoz, infarktushoz vezethet – mutatott rá.

Megkülönböztetünk vénás és artériás trombózist. Szólt róla, hogy sérülések esetén a véralvadék képzése a véralvadás életmentő szerepe miatt fiziológiás, viszont a trombózisban már patológiásnak tekintendő. Előadásában rámutatott, hogy olyan prevenciós és terápiás megoldásokat keresnek, amelyek a véralvadás befolyásolásán keresztül jelenthetnek segítséget. Felvázolta a legújabb kutatási irányokat is, melyek során olyan trombus-specifikus mechanizmusokat keresnek, amelyek nem szerepelnek a fiziológiás vérzéscsillapításban. Két fő irányvonalat mutatott be, az egyik a fehérvérsejtek által kibocsájtott DNS alapú sejten kívüli hálózat (neutrofil extracelluláris csapda, NET) enzimatikus feloldása.

Preklinikai vizsgálatok igazolják ennek hatékonyságát: csökkentett szövődményveszély mellett megtámadva a leukocita eredetű hálózatokat, lehet segíteni a patológiás vérrögök oldását – emelte ki. A másik kutatási irány szerint a vörösvértestek aktív szerepet játszanak a patológiás vérrögök kialakulásában azáltal, hogy módosítani tudják a trombus szerkezetét. Példákon keresztül szemléltette, hogy milyen szerkezeti átalakulások, hogyan befolyásolják a vérrögök stabilitását.

A jubileum évében szeptemberben elindított Szenior Akadémia programsorozat záró eseményén a kurzust rendszeresen látogató 234 fő oklevelet is átvehetett a kurzus szakmai vezetőjétől, Dr. Nagy Zoltán professor emeritustól. A nagy sikerre való tekintettel a következő szemeszterben folytatódik a Szenior Akadémia, amelyre a férőhelyek már a jelentkezési határidő lezárulta előtt beteltek. A következő szemeszter részletes programja a rendezvény honlapján olvasható. (Fotó: Dimény András)

Legolvasottabb cikkeink