• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Alig van tisztán neurológiai betegség

Lapszemle Forrás: medicalonline.hu

A pszichés problémákat a betegek nehezen fogadják el, és nem szívesen fordulnak pszichiáterhez.

Az idegrendszer és a psziché elválaszthatatlan. Alig van tisztán neurológiai betegség. Sok a határterületi probléma – nyilatkozta a Medical Tribune-nek Csépány Tünde, a Debreceni Orvos- és Egészségtudományi Centrum Neurológiai Klinikájának docense, a Magyar Neuroimmunológiai Társaság elnöke – olvasható a medicalonline.hu portálján.

- Régen úgy tartották, hogy az emberi agy túl bonyolult ahhoz, hogy megérthesse önmagát. Változott a véleményünk az agykutatás európai évtizedében? Várható-e áttörés a neurológiai betegségek megértésében?
- Vannak még nyitott kérdések, de óriási az előrelépés, annak ellenére, hogy a legtöbb agyi rendellenesség és kognitív működés mindmáig meglehetősen tisztázatlan. A képalkotó és az elektrofiziológiai vizsgálatok fejlődése vezetett ahhoz, hogy az egyes agyi területek működését feltérképezzük, az agyterületeket összekötő agyi hálózatokat, az idegi kommunikációt is vizsgálni tudjuk. A strukturális hálózatok megismerése vezethet a funkcionális hálózatok feltérképezéséhez. Ezek a hálózatok a fejlődés során folyamatosan változnak, a hálózat felépítésében nagy az egyéni különbség. Hogy ebből mennyi örökletes, azaz genetikai eredetű, mennyi tanult, kulturális elem, még nem mondható meg. A dinamikus hálózati modellek, a hálózatanalízis közelebb vihet a neurológiai betegségek megértésében és akár a legújabb kezelésekre adott eltérő hatások értékelésében. Nehezen jósolható, hogy ez valójában jelent-e áttörést, és ha igen, mikor.

- Hogyan látja az együttműködést a neurológia és a pszichiátria között?
- Attól tartok, a specializálódással az alaptudományok egymástól távolabb kerülnek, és távolodik a neurológia is a pszichiátriától. Pályafutásom kezdetén szinte elvárt volt, hogy a neurológus szerezzen pszichiátriai jártasságot is és fordítva. Ezt nagyon nagy előnynek érzem a pályám során, hogy részese lehettem ennek a szemléletnek. Az idegrendszer és a psziché elválaszthatatlan. Alig van tisztán neurológiai betegség. Sok a határterületi probléma, segítheti a pszichiátert a neurológiai betegség felismerésében és fordítva, ha csak gondol rá. A pszichés problémákat a betegek nehezen fogadják el, és nem szívesen fordulnak pszichiáterhez. A pszichiátriai osztályon történő kezelés ebben az esetben szinte lehetetlen. Olykor személyes kapcsolatokon múlhat az ilyen típusú krónikus kezelés optimalizálása. A teljes interjú a portálon olvasható!