• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Aligha lövi ki a tudomány a homeopátiát

Lapszemle Forrás: mno.hu

A tudományos testületek állásfoglalásának jogkövetkezményei nincsenek, még akkor sem, ha egyre több országban teszik ezt meg

Sokan számítanak arra, hogy a Magyar Tudományos Akadémia hétfői állásfoglalása nyomán a hazai gyógyszerhatóság végre szigorúbban kezeli a homeopátiás szereket. „Gyógyszerként" pedig csak akkor engedi ezeket forgalmazni, ha hatásosságukat, hasonlóan a hagyományos gyógyszerekhez, klinikai tesztekkel igazolják. De ez aligha fog megtörténni, lévén a dolog nem itthon dől el, hanem az unióban – írja az mno.hu portálja.

Hiú ábránd azt remélni, hogy a Magyar Tudományos Akadémia homeopátiás szerekre vonatkozó javaslata célt ér. Hiába szorgalmazza ugyanis azt a testület Orvosi Tudományok Osztálya, hogy ezek a készítmények a gyógyszerekkel azonos elbírálás alá essenek, ez a kérdés nem itthon fog eldőlni. Ennek oka egyszerűen az, hogy a homeopátiás szerek európai piacon történő engedélyezését egy 2001-es uniós direktíva szabja meg. Ez mind a 28 tagállamra nézve kötelező érvényű, eszerint kell ezeket a készítményeket egyszerűsítve törzskönyvezni.

Ahhoz, hogy a homeopátiás szerek a gyógyszerekkel azonos elbírálás alá eshessenek, hatékonyságukat pedig igazolni kelljen, uniós szinten kellene változzon a jogszabályi környezet. Amíg ez nem történik meg, minden további nélkül »gyógyszernek« lehet titulálni ezeket a nem igazolt hatású szereket. Erre a nemzeti gyógyszerhatóságoknak érdemi ráhatásuk nem lehet – mondta Csupor Dezső szakgyógyszerész, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa, aki hozzátette azt is: a tudományos testületek állásfoglalásának jogkövetkezményei nincsenek, még akkor sem, ha egyre több országban teszik ezt meg. A jogalkotókra egyedül az gyakorolhat nyomást, ha ez általánossá válik. Addig érdemben még az Európai Gyógyszerügynökség sem tehet semmit, lévén a szervezet csak jogalkalmazó.