• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Alkotmányellenes reform

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

Prugberger Tamás egyetemi tanár, a Professzorok Batthyány Körének tagja az egészségbiztosításról szóló törvény súlyos ellentmondásaira figyelmeztet.

Az egészségbiztosításról szóló, december 17-én elfogadott törvényt a kormány kisebb látszatmódosításokkal február 11-én a koalíciós képviselőkkel újból elfogadtatta. Hatályba léptetése nemcsak bizonytalan kimenetelű kísérletnek teszi ki a magyar társadalmat, hanem több ponton az alkotmányt is megsérti. E törvény következtében a magánbiztosító-pénztáraknak az állam mellett majdnem ötvenszázalékos tulajdonosi részesedéssel történő olyan bevonásával, amelyben az ügyvezetés ténylegesen a magánbiztosítók hatáskörébe kerül át, megszűnik a szolidaritás elvén alapuló, a szükségleteknek megfelelő egészségügyi ellátás, amelyet az alkotmány alapján mindenki igényelhet.

Az egyetemi tanár véleménye szerint téves az a kormányzati állítás, hogy a magánpénztárak versenyezni fognak az ügyfelekért, és ezért mindegyikük igyekszik a másiknál jobb ellátást biztosítani. A kormány tudatosan elhallgatja, hogy a magán-egészségbiztosításban is lehetőség van a versenyt kizáró kartellezésre. Ez Hollandiában és Szlovákiában egyaránt bekövetkezett. Magyarországon ezt még az új törvény is elősegíti azzal, hogy körzetenként csak egy egészségbiztosító pénztár fog működni.

A kartellfelosztást tehát maga a törvény valósítja meg. Ezáltal a kormány nemcsak az alkotmánnyal, hanem a tisztességtelen versenyt tiltó előírásokkal is szembekerül. Ahogy a jogszabály-előkészítésbe nem vonta be érdemi módon a kormány sem a szakmai, sem az érdekvédelmi szervezeteket, úgy a biztosítottaknak sem volt betekintésük az ügyvitelbe, egyrészt, mert a pénztárak zártkörű részvénytársaságként fognak működni, a biztosítottaknak csak ügyfél státusuk lesz.

Az új törvénnyel bevezetni kívánt egészségbiztosítás ellentétben áll az alkotmány 70. paragrafusával, amely szerint a Magyarországon élőknek joguk van a legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez, amelyet az állam mindenekelőtt a társadalombiztosítás útján valósít meg.

Legolvasottabb cikkeink