• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Állami fenntartásba kerül a szolgálat és hungarikum lehet

Lapszemle Forrás: baon.hu

Jövő évtől állami fenntartásba kerülnek a védőnői szolgálatok.

A Nemzeti Védőnői Szolgálat létrehozását Bábiné Szottfried Gabriella miniszteri biztos irányítja. Első kézből hallhatták az védőnői szolgálat átszervezésével kapcsolatos információkat a térség védőnői Kiskunfélegyházán. Bábiné Szottfried Gabriella országgyűlési képviselő korábban maga is védőnként dolgozott. Mint mondta, jól ismeri a rendszer hibáit. Ugyanakkor körútjának célja, hogy kollégáinak véleményére alapozva alakítsák meg az új szolgálatot, melyre 700 millió forint támogatás áll rendelkezésre – olvasható a baon.hu portálján.

A védőnői szolgálat fejlesztése kiemelt kormányzati feladat. A döntéshozók elképzelése és a védőnők igénye találkozott. Márciusban 10 nap alatt több mint 1700 aláírást gyűjtött össze a magyar egészségügyi szakdolgozói kamara védőnői tagozata, illetve a magyar védőnők egyesülete abból a célból, hogy a védőnői szolgálatok állami fenntartásba kerüljenek.

Jelenleg az egységes védőnői rendelet megalkotásán dolgoznak – ez derült ki Bábiné tájékoztatójából, aki fontos feladatnak jelölte meg a szolgálat informatikai rendszerének fejlesztését, egységesítését is. Minden védőnő táblagépet kap majd, csökkentve ezzel az adminisztrációs terheket, ami jelenleg munkaidejüknek több mint felét elveszi. Online kapcsolatban állnak majd a gyermekorvossal, illetve a kismamák szülész-nőgyógyászával, ezzel gyorsítva az információáramlást.

Az átszervezéssel párhuzamosan szeretnék még szélesebb körben kiterjeszteni a méhnyakrák szűrést, amit a jövőben speciális képzés elvégzése után a védőnők is végezhetnek majd. A védőnők által végzett szűrésre, azaz a kenetvételre, a megelőzés, a betegség korai felismerése miatt van szükség. Ugyanakkor az esélyegyenlőséget, a szolgáltatásokhoz való hozzáférést is javítja – emeli ki a portál. A kismamák a várandós gondozásban is változásokra számíthatnak. A területi gondozást továbbra is a védőnők, a szakgondozást viszont a jövőben főként a szülésznők végzik majd.

2015-ben lesz száz éves a magyar védőnői szolgálat, amelyet Bábiné Szottfried Gabriella kezdeményezésére valószínűleg hamarosan hungarikummá nyilvánítanak. 2010-ben indította el a magyar védőnői szolgálat hungarikummá nyilvánítását, hiszen sehol a világon nincs ilyen komplex szolgáltatás, és magas színvonalon képzett szakember gárda, mint hazánkban – húzta alá Bábiné Szottfried Gabriella.

Legolvasottabb cikkeink