• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A tojás és a hús a legveszélyesebb

Lapszemle Forrás: teol.hu

Leginkább a tojás és a hús veszélyes a nagy melegben.

A tejtermékek ízében könnyebb felfedezni, hogy az étel már megromlott. A tojás a szalmonella fertőzés leggyakoribb közvetítője, ezért minden évszakban, de a nyári időszakban különösen ügyelni kell az olyan ételekre, melyek a tojást nyersen tartalmazzák, például a madártej, a krémes, a gyümölcshabok. A nyershús is nagyon hamar romlik, különösen a darálthús. A szétroncsolt nagy felületen villámgyorsan szaporodnak el a kórokozók. A tésztás, tejfölös ételeket sem szabad tárolni, elkészítés után a lehető leghamarabb el kell őket fogyasztani – olvasható a teol.hu portálján.

Minden óvintézkedés ellenére előfordulhat megbetegedés. A gyomorrontás, ételmérgezés tünetei a rendkívül rossz közérzet mellett a hányás, hasmenés és a láz. Ezek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül (6-48 óra) jelentkeznek, de hosszabb lappangási idő is előfordulhat. Mivel megnő a kiszáradás veszélye, tanácsos azonnal orvoshoz fordulni.

A romlott étel mellett a szezon másik igen veszélyes betegsége a gombamérgezés. A mérgezéseket okozó vadon termett, saját szedésű, magánháztartásban elkészített és elfogyasztott gombafaj két esetben volt világító tölcsérgomba (Omphalotus olearius), mely hánytató hatású, de szerencsére mérgezése többnyire nem súlyos. Rövid lappangási idő után heves tüneteket okoz, kezdetben émelygéssel, később hányással, hasmenéssel. Gyakran összetévesztik az ehető sárga rókagombával – hívja fel a figyelmet a portál.

Gombamérgezésről érkezett még bejelentés gyűrűs tuskógomba (Armillaria mellea) fogyasztása miatt. Ez ehető, árusítható fajta, de ajánlott vele vigyázni, mivel nyersen vagy nem megfelelően hőkezelve mérgező, fogyasztás előtt legalább 30 percen át főzni kell.

Dr. Németh Lídia, a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének megyei tisztifőorvosa a Tolna megyei ételmérgezésekről, ételfertőzésekről szólva elmondta: Az elmúlt három évben, 2011. január 1-től napjainkig három esetben érkezett bejelentés a megye területén előforduló élelmiszer eredetű megbetegedésről, mindhárom alkalommal gombamérgezés okozta a rosszulléteket. 2011-ben egy, 2012-ben kettő esetben értesítette a népegészségügyi hatóságot kórház ilyen jellegű mérgezésről, az idei évben ezidáig még nem jelentettek ételmérgezést, ételfertőzést – tette hozzá dr. Németh Lídia.

Legolvasottabb cikkeink