• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Államtitkár kerestetik, de nem találtatik

Lapszemle Forrás: Figyelő

Pozsgay Csilla kommentálni sem volt hajlandó az értesülést, Éger István azonban határozottan visszautasította.

Egy hónapja nincsen kinevezett egészségügyi államtitkár, miközben az ágazat forráshiánnyal és humánerőforrás-válsággal küzd. A Figyelő több lehetséges nevet is hallott, ám úgy tűnik, hogy senki sem akarja magát megégetni. Immár nem a „ki" a lényeges, hanem a „miért".
Ugyanakkor úgy értesültünk, hogy nem csak a feladat riasztó nehézsége akasztja meg az utódlás folyamatát. Balog Zoltán erőforrás-miniszter a lap információi szerint akkor lenne a legnyugodtabb, ha házon belül oldanák meg a helyzetet, vagyis kézenfekvőnek tűnik Beneda Attila, esetleg Mészáros János felemelése a helyettes államtitkári szintről.

Ugyanakkor több csoport is megmozdult. Egyik forrásunk a Fidesz erős embereként és megkerülhetetlen egészségpolitikusként ismertté vált Pesti Imrét és körét említette mint az egyik lehetséges vonalat. A szakszervezeti világ két kulcsfigurája, Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) és Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke is szóba került. Ők adott esetben tudnák hozni a tagság szavazatait is. 

A normál üzemmenet biztosítása kapcsán Pozsgay Csillát, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, illetve Ónodi-Szűcs Zoltánt, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatóját emlegették a Figyelőnek. Noha kicsi az esélye Mikola István harcba küldésének, neve egyfajta figyelmeztetésként ott kering a rendszerben.

Pozsgay Csilla kommentálni sem volt hajlandó a lap értesülését. Éger István azonban határozottan visszautasította a Figyelő kérdését; szavai szerint nem kapott megkeresést, s nem is ambicionálja az államtitkári pozíciót. A MOK elnöke úgy véli, az ágazat mellőzött helyzetben van. A rendszer nem fog összeomlani, ám a betegellátás biztonsága veszélybe kerülhet. Miniszteri szinten kellene az egészségügyet kezelni, s nagyon erős politikai elszántság mellett is embert próbálók a feladatok – jelentette ki Éger.

Keresték Velkey Györgyöt is, ám visszahívást nem kaptak. Személye egyébként nem lehet nagy meglepetés, hiszen a tavalyi választások után Zombor Gábor mellett ő is szóba került mint Szócska Miklós lehetséges utódja - írta a hetilap.

A kórházigazgatóból lett egészségügyi államtitkár, a volt kecskeméti polgármester Zombor Gábor kormányzatban töltött időszakát vizsgálja a Magyar Narancs, a nehézkes utódlás mögötti hatalmi harcokat a HVG friss száma.