• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Immunonkológia: Sejtre menő küzdelem

Lapszemle Forrás: szabadfold.hu

Gyökeresen új gondolkodásmódot igényel mind az orvosoktól, mind pedig az egészségügy finanszírozóitól.

Környezetünk tele van daganatkeltő anyagokkal, sugarakkal, vírusokkal és baktériumokkal, védekezni ellenük szinte lehetetlen. Rákos sejtek naponta keletkeznek a szervezetünkben, ám hogy mégsem okoznak mindenkiben rosszindulatú daganatot, az azzal magyarázható, hogy az egészséges immunrendszer képes ezeket idejében észlelni és elpusztítani. Ám előfordul, hogy olykor hiba csúszik a rendszerbe, s mivel e kártékony sejtek rendkívül tanulékonyak és alkalmazkodóak, így olykor sikerül elrejtőzniük az ellenőrzőrendszer felügyelete elől. Gátló receptoraikkal megakadályozzák az ellencsapást, a szervezet immunválaszát, majd burjánzásnak indulnak. Az immunonkológiai terápiák ezeket a gátló pontokat kiiktatva tanítják meg az immunrendszert arra, hogyan küzdheti le a tumorsejteket  – írja a Szabad Föld – online.

A tudomány mindeddig a rákos daganat elpusztítására koncentrált kemo- vagy sugárterápiával, sebészeti módszerekkel és gyógyszerekkel, ám e kezelések mellett kedvez, ha a beteg szervezete is beveti erőforrásait a gyógyulás érdekében.

Az immunonkológiai terápia során a daganat jó esetben eltűnik, vagy ha részben meg is marad, a beteg immunrendszerének folyamatos ellenőrzése alatt áll, vagyis a szervezet önmagát gyógyítja – magyarázta dr. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi docense.

Az immunonkológiai terápiában eddig az előrehaladott melanoma – azaz a bőrrák – és a laphámsejtes tüdőrák gyógyításában szerezték a legtöbb tapasztalatot az orvosok, s jó hír, hogy már törzskönyvezték is a kezelésükhöz kifejlesztett hatóanyagot. Egyéb tumortípusokban – mint például a vesesejtes daganatban – vizsgálják az alkalmazás lehetőségét.

Ez a fajta gyógymód radikálisan új szemléletet hoz a rákgyógyításban, és az úgynevezett onkoteamek – radiológusok, sebészek, onkológusuk, patológusok – összehangolt munkáját feltételezi. Emellett gyökeresen új gondolkodásmódot igényel mind az orvosoktól, mind pedig az egészségügy finanszírozóitól, hiszen a hagyományos kezelésekhez képest – melyek célja a tumor elpusztítása – az immunonkológiai terápia esetében a kézzelfogható eredményt a beteg hosszú távú túlélése jelenti.