• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Álsegítség a szülésekhez

Lapszemle Forrás: Népszava Online

A holnapi kormányülésen derülhet ki, hogyan segítené a kormány, hogy több gyerek szülessen.

Látszatsegítség, félrevezetés, jó kommunikációs fogás – röviden így lehetne jellemezni azokat az elképzeléseket, amelyekkel a kormány a demográfiai helyzeten javítana - írja a Nészava. A nyilvánosságra került (és várhatóan a holnapi kormányülés elé kerülő) tervekkel azonban csak pillanatnyi segítség érhető el, és azok is inkább a jómódúaknak jelentenek némi támogatást.

A kormány terve: Rugalmas lenne a gyed, azaz kiszámolnák, hogy egy gyermek után mekkora összeg járna egy kismamának, majd a szülő nyilatkozhatna arról, hogy a pénzt hány év alatt szeretné felvenni.
A valóság: A gyed a gyermek kétéves koráig jár akkor, ha az anya a szülést megelőző két évben legalább 365 napon át biztosított volt. A díj a szülő átlagkeresetének 70%-a, de legfeljebb a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a, jelenleg 137 ezer 200 forint. A gyed átlagos összege jelenleg 80 ezer forint körül van. Nem valószínű, hogy egy család – vagy egy élettársi viszonyban élő pár, akik a kormány szerint nem is számítanak családnak – két éven keresztül ennyi pénzt nélkülözni tudna azért, hogy a gyedet később például egy összegben megkapják. Az a pár, amelyik ezt megteheti, és kizárólag az egyik szülő (jellemzően az apa) pénzéből él, vélhetően a jobbmódúak közé tartozik. A kiskeresetűeknek ez a megoldás biztosan nem jelent segítséget, hiszen a mindennapi megélhetésük fedezéséhez havonta van szükségük a pénzre. A gyermekvállalásnak ma az egyik legfontosabb akadálya, hogy egyik fél keresetét sem tudják nélkülözni a mindennapi megélhetéshez. Ha lakáshitel is van, akkor a jövedelmekre még nagyobb szükség van.

A kormány terve: A jelenlegi 64 ezer forintos anyasági segély helyett 228 ezer forintot folyósítanának az első gyermek születésekor.
A valóság: Biztosan minden családnak – vagy élettársi kapcsolatban élő párnak – jól jön, hogy több, mint háromszoros pénzt kapnának a baba megszületésekor. Ám ez csepp a tengerben.A kormány által kitalált támogatás a gyerekvállalás legelső időszakában jelenthet némi segítséget, de szóba sem hozták a további 18 év nehézségeit. Pedig egyes számítások szerint havonta legalább 30-40 ezer forint pluszköltséggel jár egy gyermek nevelése, de ez az összeg az életkor előrehaladtával akár 90 ezer forintra is emelkedhet.

A kormány terve: Gyerekszülés esetén 30 százalékot elengednének a főiskolások, egyetemisták diákhiteléből, három gyerek után a kölcsön teljes összegének visszafizetését az állam vállalná át.
A valóság: Kevésbé életszerű, hogy egy egyetemista három gyereket szül a tanulmányai alatt. Az segítséget jelent, hogy nem vagy csak kevesebb törlesztést kell fizetni, de a kölcsön felvétele mindenképpen azt jelzi, hogy az adott egyetemista nincs jó anyagi helyzetben. Elemzések szerint a 18–24 évesek 23 százaléka szegénységben él, ráadásul a 18 éven felüli diákok több mint fele nem Magyarországon képzeli el a jövőjét, mert nemcsak a hitelét, hanem a megélhetését sem tudja fedezni. Ilyen kilátástalan helyzetben ösztönzik őket arra, hogy gyerekeket vállaljanak – jegyzi meg a portál.