• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az állam csak pénzügyi befektető legyen a patikákban

Lapszemle Forrás: Világgazdaság Online

Ha az állam rá akarna tenyerelni a gyógyszertári hálózatra, azt sokkal egyszerűbben megtehetné.

Ha az állam rá akarna tenyerelni a gyógyszertári hálózatra, azt sokkal egyszerűbben megtehetné annál, mint hogy elővásárlási jogot szerez azon gyógyszertárak tulajdonrészeire, amelyekért nem jelentkezik patikus – állítja a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Noha kellenek még garanciák, bízni lehet abban, hogy az állam jelenléte csak ideiglenes lesz a gyógyszertárakban – emelte ki Hankó Zoltán, akivel a vg.hu portálja készített interjút.

- A patikaalappal kapcsolatban a javaslat parlamenti benyújtása előtti napokban is úgy nyilatkoztunk, hogy ezzel nem kell számolni. Múlt pénteken hívott egyeztetésre Lázár János, amikor már a parlament honlapján olvasható volt az eredeti javaslat. Akkor viszont elmondhattam, milyen garanciális elemeket tartunk fontosnak beépíteni a jogszabályba a gyógyszerészek szakmai függetlenségének és az állami tulajdonlás átmeneti voltának biztosítása érdekében. A jó részük be is került a törvénymódosításba, és ígéretet kaptam arra, hogy a végrehajtási kormányrendeletbe a hiányzó elemek is bekerülnek. Így például az, hogy az a szerv, amelyet a kormány az állam tulajdonosi jogainak gyakorlására kijelöl, csak pénzügyi befektetőként szerepel, és a gyógyszerész szakmai önállósága nem csorbul. Úgyszintén megállapodtunk, hogy az állam tulajdonosi szerepvállalása csak átmeneti lesz - mondta el az elnök.

A kérdésre, miért nem tartja megalapozottnak azokat a felméréseket, amelyek szerint a patikusok nem akarnak tulajdonosok lenni, mindössze 4 százalékuk él majd várhatóan a hitel lehetőségével úgy válaszolt, annak a felmérésnek, amelyek ezt az eredménbyt adták nemcsak a reprezentativitásával, a fogalomhasználatával és a módszertanával volt gondom, de az sem volt megállapítható, hogy a válaszolók között milyen arányban voltak a gyógyszerészek és a tulajdonosok. Ezzel együtt én is tapasztalom, hogy a gyógyszerészek között nagyon sok a bizonytalanság, és van egyfajta félelem a tulajdonváltással kapcsolatban is. A mostani módosítás és a patikaalap azonban mindenkit meggyőzhet, hogy a döntéshozó ténylegesen fel akarja számolni a zsebszerződéseket és a többségi gyógyszerészi tulajdon mellett is elkötelezett - tette hozzá Hankó Zoltán.

Csak találgatni lehet, mit akar az állam a patikákban - a vg.hu publicisztikája