• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Alvászavar is állhat a betegségek hátterében

Lapszemle Forrás: teol.hu

Alvászavarra is gyanakodni kell azoknál a szív- és érrendszeri betegeknél, akiknél a szakmai irányelvek alapján végzett terápia nem segít.

Erről hallgatnak előadásokat szombaton Szekszárdon belgyógyászok, háziorvosok és idegorvosok. „Álom, álom, édes álom..." Alvászavarok és kardiovaszkuláris megbetegedések. Ezt a címet kapta az a regionális tudományos rendezvény, melynek előadói szomnológusok, azaz alvás szakértő orvosok és kardiológusok. A téma nem új, de a szükségesnél kevesebb szó esik róla. A problémás esetek megoldása is körvonalazódik, de a feltételek egyelőre nem adottak – írja a teol.hu portálja.

A jelenlegi helyzetről Dr. Józan-­Jilling Mihály, a megyei kórház osztályvezető főorvosa, c. egyetemi docens elmondta: sok olyan betegük van, akiknek magas a vérnyomásuk vagy koszorúér betegségtől, illetve súlyos szívelégtelenségtől szenvednek, és hiába kezelik a szakmai irányelvek szerint, nem javul az állapotuk. Az ilyen „kudarcos" eseteknél adódhat a feltételezés: a páciens nem követte a szakorvos utasítását, nem szedte a gyógyszerét. Persze ilyen is van – mutatott rá a szakember - de a háttérben gyakran más probléma húzódik meg: alvászavar. Az ember élete során egy nap alatt átlagosan 6-­8 órát alszik. Ennél rövidebb alvási időszakok vagy alvászavarok teljesítmény csökkenéssel, valamint komoly egészségügyi kockázattal járhatnak.

A jó alvás az agy energiaellátását, sejtszintű anyagcsere folyamatait biztosítja, kiegyensúlyozott anyagcserét, immunvédekezést és jó vérnyomás­szabályozást eredményez. Ezzel szemben a megzavart alvás – modern társadalmunk sajnos nem ritka jelensége – kedvezőtlen kardiovaszkuláris megbetegedési kockázatnövekménnyel jár.

A CORA Alapítvány 2016­ban az alvászavarok és a napi praxisban jelentkező gyakori szív-­ és érrendszeri megbetegedések közötti többé és kevésbé nyilvánvaló összefüggéseket vizsgálja a témában avatott szakemberek segítségével. Dr. Józan­-Jilling Mihály rávilágított: rendezvényük felépítése nem véletlen. Az első előadó Dr. Faludi Béla egyetemi adjunktus, neurológus, klinikai neurofiziológus, az alvásmedicína pécsi szakértője.