• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Alzheimer-kór: az utolsó időszak a tét

Lapszemle Forrás: BAMA

Főként a háziorvosoknak kellene jobban figyelniük az árulkodó jelekre.

Akár évekkel tovább élhetnének az időskori mentális betegségben szenvedők, ha időben elkezdenék kezelésüket, állítja dr. Kovács Attila. A pécsi pszichiáter főorvos szerint főként a háziorvosoknak kellene jobban figyelniük az árulkodó jelekre. Sok esetben azzal kezdődik, hogy elcsendesednek, visszahúzódóvá válnak, nem alszanak, helyette inkább járnak-kelnek, pakolnak, egyre több mindenre nem figyelnek, nem emlékeznek, romlik a koncentrációjuk, hallucinálnak, sőt, időnként indokolatlanul agresszívvá válnak – dr. Kovács Attila szerint ezek a jelek mind arra utalhatnak a 65-70 év feletti embereknél, hogy valamilyen, jellemzően időseket érintő mentális betegségben szenvednek, vagy ez van kialakulóban náluk. Itt főként az Alzheimer-kórra, illetve más demenciát (szellemi hanyatlást) okozó betegségekre kell gondolni – írja a Dunántúli Napló – online.

A PTE Klinikai Központ Gerontopszichiátriai Osztályát vezető pécsi pszichiáter főorvos szerint ezek azok a jelek, amelyekre a családtagoknak is érdemes lenne felfigyelniük, és amelyekre sajnos sok esetben a szakemberek, doktor kollégái sem figyelnek eléggé. Dr. Kovács Attila azt állítja, hogy ha időben az időskori mentális betegségekkel foglalkozó pszichiáter elé kerülnek az érintettek, a betegség korai fázisában, akkor évekkel tovább élhetnek a betegek, mert jelentősen lassítható annak lefolyása, ami egyébként rendesen néhány év alatt megtörténik. Ráadásul jó eséllyel egy időben megkezdett kezeléssel az utolsó időszak minőségi éveket jelenthet, akár az utolsó napokig önellátó, tiszta tudatú idősek maradhatnak, megőrizhetik méltóságukat – vélekedik dr. Kovács Attila.

A társadalom által támasztott elvárások jogosak, mindenki szeretné, ha előbb tudna a betegségekről, tovább élhetne, fogalmazott dr. Balogh Sándor egyetemi docens. A PTE ÁOK Családorvostani Intézet vezetője szerint ugyanakkor sajnos az orvostudomány előtt, a hazai egészségügy előtt pedig különösen állnak olyan objektív nehézségek, mint például a pénzügyi-finanszírozási korlátok. A hazai egészségügyet ráadásul szakmai és humánerőforrás-válság is fenyegeti, így nehéz dolguk van az orvosoknak, különösen a háziorvosoknak akkor, amikor az említett társadalmi igényt próbálják kielégíteni.

A háziorvosok tudásának rendkívül széles körűnek kell lennie, az orvostudomány szinte minden területéhez érteniük kell, egy olyan hatalmas szakterület tekintetében, amelyben a technikai és a szakmai fejlődéssel az sem tud mindig lépést tartani, akinek elsősorban ez a feladata. Emiatt lehetetlen mindenben elmélyült ismereteket szerezni, ráadásul olyan, hogy egyedüli és legjobb megoldás, sokszor nem létezik. Mivel idősödő társadalomban élünk, a probléma az általánosnál jóval messzebb mutat, emiatt szakmai felvetéseit meg kell fontolniuk, és a legjobb megoldást megtalálniuk – fűzte hozzá Kovács doktor.