• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Amikor a mentőt kell menteni

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Évente tizenöt-húsz eset végződik a mentők súlyos sérülésével, illetve anyagi kárral.

Tavaly összesen 710 esetben, míg idén már 358 esetben indult eljárás közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűncselekmény miatt - derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság adataiból. A parlamentben tavaly fogadták el azt a módosító indítványt, ami alapján már az egészségügyi dolgozók, így a mentőszolgálat tagjai is közfeladatot ellátó személynek minősülnek, de a büntető törvénykönyv idesorolja többek között a taxisokat, a tömegközlekedés dolgozóit, a pedagógusokat, a tűzoltókat, a nyilvántartásba vett egyházak tagjait és többek között a szociális munkásokat is.

A közfeladatot ellátó személy elleni erőszak büntetési tétele alapesetben három évig terjedő szabadságvesztés lehet. Amennyiben a támadást csoportosan vagy felfegyverkezve követik el, öt év, fegyveres elkövetés esetén pedig 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A jogalkotó tehát fokozott jogvédelmet nyújt olyan személyeknek, akiknél ez az általuk betöltött munkakör közérdekű volta és jelentősége miatt indokolt. A törvény kizárólag azokat a közfeladatokat ellátókat kívánja fokozott büntetőjogi védelemben részesíteni, akiknek a zavartalan, rendeltetésszerű tevékenysége a közösség szűkebb vagy tágabb körének érdeke.

A mentőszolgálat tagjai szinte mindennap emlegetnek olyan szituációkat, amikor leköpték, fellökték, ráncigálták, esetleg szidalmazták őket - mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Hozzátette, a mentőszolgálat tagjai egyre gyakrabban szembesülnek azzal is, hogy a pszichiátriai betegek és a szenvedélybetegséggel küzdő páciensek mellett a járókelők és a hozzátartozók is bántalmazzák a dolgozókat. - A mentőkkel sok esetben ma már úgy viselkednek a rokonok, mintha pizzafutárok lennének, és tőlük rendelnének. Nemegyszer elfordult, hogy még azt is meg akarták mondani az orvosnak, hogy mit adjon be a betegnek, sőt azt is, hogy melyik kórházba szállítsa - sorolta Győrfi Pál.

Hangsúlyozta: ha a mentők nem engedelmeskednek az irreális elvárásoknak, máris adott a konfliktus. Mint mondta, évente tizenöt-húsz eset végződik a mentők súlyos sérülésével, illetve anyagi kárral.