• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

"Annyian haltak meg, mintha naponta 30 buszbaleset lett volna"

Lapszemle 2021.08.18 Forrás: Index

Az iskolások oltását már hamarabb, például a táborokban el lehetett volna kezdeni.

Az ünnepi hétvégén zsúfolásig teltek a szállodák, tömegrendezvények sorára készül Magyarország, hamarosan becsengetnek az iskolákban. A kórházakban még csend van, de az oltási kedv csökkent, és ha ez így marad, Zacher Gábor szerint megint nagy lesz a baj - írja az index.hu.

A hatvani kórház főorvosát a járványhelyzetről, oltások kombinálásáról, a közelgő, nagyszabású rendezvényekről, tanévkezdésről és a vasárnap hajnali tömegszerencsétlenségről kérdezték.

"Az, hogy Európa oltás tekintetében itt-ott jól áll, nem jelent semmit. Az jelent valamit, hogy Afrika, Ázsia egyes országai nagyon cudarul állnak, és onnan jöhetnek az új mutánsok, amelyek már akár a delta utáni görög ábécét is kimerítik. Ezért kellene az elmaradott vagy kevésbé fejlett országok oltására is nagyon koncentrálni nekünk, a fejlett vagy fejlettebb országoknak. De vegyük górcső alá hazánkat, azon belül is a kisebb városokat. Nem olyan rég beszéltem egy 2500 fős település polgármesterével, aki azt mondta, hogy igazándiból azon kívül, hogy “Marika néni, legyem szíves, oltassa be magát”, más muníciójuk nincsen. Mást nem tudnak felhozni, okokat elmondani. A miértekre a háziorvosok sem feltétlenül kaptak elég információt, és tőlük pláne nem lehet elvárni, hogy körbejárják a körzetükben azokat, akiket még nem oltottak be, de szeretnének – na, ez így nem működik" – véli a doktor. Meglátása szerint a gyermekek oltását nem az utolsó két napra kellett volna hagyni, és sok az ezzel kapcsolatos megválaszolatlan kérdés.

Noha a kormányzati tájékoztató oldal kedd délelőtt tette közzé, hogy a 12–17 éves korosztályban eddig közel 200 ezren regisztráltak oltásra. Az iskolákban augusztus 30-án és 31-én, valamint szeptember 2-án és 3-án lesz oltási akció, az iskolaorvosok és a háziorvosok bevonásával. A szülők az iskolától kapnak tájékoztatást, és augusztus 25-ig jelezniük kell, hogy kérik-e gyermekeik a vakcinát.

"Itt vagyunk augusztus közepén; az oltás az ünnep alatt megszűnik, mindent kártya nélkül lehet látogatni, ki-ki mehet oda, ahova akar. Aggasztó, hogy ettől a pillanattól újabb napok telnek oltás nélkül, pedig az ősz gyorsan itt van. Éppen ezért az sem biztos, hogy az iskolás oltását augusztus két utolsó napjára kellett volna hagyni, már hamarabb, például a táborokban el lehetett volna kezdeni. Két nap alatt ki fogja őket beoltani? Melyik háziorvos, iskolaorvos, esetleg védőnő? Az iskola mellett oltópontokra is kell egyes diákokat vezényelni? Sok minden lóg a levegőben." – mondta Zacher Gábor.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink