• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Helyinek beállított, általános bajok az egészségügyben

Lapszemle 2021.08.18 Forrás: 24.hu
Helyinek beállított, általános bajok az egészségügyben

Az egészségügyi összeomlás csendes, lassú és külső szemmel alig érzékelhető folyamat.

Lokális összeomlásokat valahogyan elviselve működik a járvány utáni egészségügyi ellátás, amelyet leálló traumatológiák és sürgősségi osztályok jellemeznek. Az okok összetettek - írja a 24.hu.

Keressen máshol, másik orvost! – talán a zalaegerszegi kórház egyik fül-orr-gégészének ez a mondata adja vissza a legpontosabban azt a helyzetet, ami az egészségügyben a harmadik járványhullám nyomán kialakult. Az orvos egy operációra váró kisgyerek édesanyjának tanácsolta a keresést, miután egy hónapra nem tudott műtéti időpontot adni, és a későbbi időpontok is bizonytalanok voltak. Olvasónk így járt el, és 50 kilométerrel arrébb, a nagykanizsai kórházban talált egy másik fül-orr-gégészt, aki fogadta őt, sőt gyermekét műtétre is előjegyezte, mivel a fülében annyi savó gyülemlett fel, hogy ha azt nem szívták volna le minél előbb, tovább romlik az amúgy is már jelentősen károsodott hallása.

Az édesanya kálváriája abban a zalaegerszegi kórházban kezdődött, ahol június végén bérvita miatt egyszerre hét traumatológus mondott fel, aminek következtében működésképtelenné vált a traumatológia osztály. A súlyos helyzet bő egy hónappal később oldódott meg, de arról nem szólt az újraindulást bejelentő hivatalos kórházi közlemény, hogy a hét felmondott orvos helyére sikerült-e ugyanannyi szakembert találni, és ha igen, akkor azokban a kórházakban, ahonnan eljöttek Zalaegerszegre az orvosok, hogyan tudták pótolni a kiesőket.

Mint ahogy arról sem szólt semmilyen közlemény, hogy amúgy a zalaegerszegi kórházban más ellátás is akadozik. Egy helyi civil, Föőr Gábor – aki a traumatológusok távozásának hírét is robbantotta a Facebookon júniusban – sorra kapta a panaszokat a betegektől arról, hogy több osztályon és rendelésen is akadozik az ellátás. Kapott információt például arról, hogy a gyerekszemészeten májusban kértek időpontot, de csak októberre kaptak. Volt, aki augusztusra nem tudott időpontot kérni vérvizsgálatra; bőrgyógyászatra és gasztroenterológiai ellátásra is hónapokat kell várni. Akadt, aki azzal jelentkezett: a 6 hónapos kisfiának nem tudott hasi ultrahangra időpontot kérni.

...

Az egészségügyi rendszer összeomlása nem kulcsra zárt kórházakat, az ajtón dörömbölő betegek tömegeit és az utcán ellátás nélkül haldoklókat jelent. Az egészségügyi összeomlás sokkal csendesebb, lassabb és külső szemmel alig érzékelhető folyamat. Nem egy váratlan, robbanásszerű epizód, és leginkább azok érzékelik, akik benne vannak: a betegek és az egészségügyi dolgozók. A kívülállók számára minden zavartalan. 

Azaz az összeomlás a gyakorlatban valójában azt jelenti, hogy a mentő a balesetet szenvedett beteget traumatológia híján nem a zalaegerszegi kórházba tudja vinni, hanem egy több tíz kilométerrel és 30-40, vagy akár 60 perccel távolabbi intézménybe. Vagy hogy egy édesanya gyermeke csak 50 kilométerrel arrébb kap időben ellátást. Mindezek a lokális összeomlások a betegek gyógyulásának, a leggyorsabb ellátásának esélyeit rontják, növelve az egészségkárosodás, legrosszabb esetben pedig az elhalálozás rizikóját.

További részletek a cikkben.

 

Legolvasottabb cikkeink