• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

„Anyám lelkileg összetört” – így megy a kórházak kiürítése

Lapszemle 2020.04.16 Forrás: 24.hu
 „Anyám lelkileg összetört” – így megy a kórházak kiürítése

Országszerte olyan, főleg idős embernek kellett elhagyniuk a kórházakat, akik szakszerű rehabilitációt, felügyeletet, és akár 24 órás ápolást igényelnek.

Sokaknál azzal telt a húsvét, hogy kétségbeesve próbálták kitalálni, hogyan tudnák megoldani folyamatos ápolásra szoruló hozzátartozójuk ellátását, ugyanis nagypéntek óta egyre többeket hívtak fel egészségügyi intézményekből azzal, hogy a kórházak kiürítése miatt csak keddig maradhatnak az osztályon a betegek, írja a 24.hu.

A Jahn Ferenc Kórház krónikus belgyógyászati osztályáról nagypénteken kaptak telefont a betegek hozzátartozói, hogy keddig haza kell vinniük javarészt idős, súlyos állapotban lévő rokonaikat.

A lap olvasóinak sokasága számolt be arról, hogy országszerte olyan, főleg idős embernek kellett elhagyniuk a kórházakat, akik szakszerű rehabilitációt, felügyeletet, és akár 24 órás ápolást igényelnek.

Az intézkedés oka, hogy Kásler Miklós utasítására a fekvőbetegeket fogadó gyógyító intézményekben a közfinanszírozott ágyak 60 százalékát alkalmassá kell tenni a koronavírussal fertőzöttek ellátására. Az országos tiszti főorvos is megerősítette, hogy a kiürítésnek meg kell történnie, noha Müller Cecília szerdán azt mondta, senki nem kerülhet haza úgy, hogy később emiatt egészségkárosodásnak nézne elébe.

Az intézkedés végrehajtása nem kérésként, hanem parancsként érkezett: ezt mutatja, hogy az Emmit vezető miniszter kirúgta Cserháti Pétert, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet igazgatóját, aki miniszteri biztos is volt az Orbán-kormányban, mert Kásler szerint nem szabadított fel elegendő ágyat az amputált betegekkel, agy- és gerincvelősérültekkel foglalkozó intézményben. Magyarán a kirúgott igazgató az intézet betegeit védte, a kórház dolgozói pedig nyílt levélben tudatták, hogy a kért ágymennyiséget végül sikerült felszabadítaniuk, de már hiába.

Felháborító, hogy magatehetetlen, szakember segítségére szoruló embereket is kitesznek az ellátásból – írta Erika, náluk édesanyja 90 éves, 24 órás felügyeletre szoruló élettársának kell elhagynia a kórházat.

A demens, idős férfi képtelen magát ellátni, Erika szintén idős, 77 éves, vállprotézises, bottal járó édesanyja pedig képtelen neki segíteni ebben. A férfit ezért is helyezték el napi 3000 forintért a Máltai Szeretetszolgálat váci részlegébe, ahol fél évig maradhatott volna, mielőtt idősotthonba kerül. A minisztériumi utasítás miatt most neki is haza kell mennie, bár azt nem tudják Erikáék, hogyan oldhatnák meg az ápolását.

Anyám lelkileg összetört, hiszen egy demens ember kiszámíthatatlan, pelenkázni kell, amit mozgáskorlátozottsága miatt nem tudja, hogyan fog elvégezni. Nem szakember –  írta Erika, aki szerint „embertelen intézkedésre” adott utasítást a kormány.

Másoknak is az a kifogásuk, hogy a fűnyíróelv-szerűen alkalmazott intézkedés előtt nem mérték fel, hová küldenek haza a betegeket. Lehet ugyan, hogy valakiről úgy mérik fel az orvosok, hogy otthon is ápolható, azonban vannak, akiknek a közelben vagy egyáltalán nincs olyan hozzátartozójuk, aki képes lenne elvégezni ezt a feladatot.

Egy 74 éves nőt március végén szállított egy budapesti kórházba a mentő, miután agyvérzést kapott.

Tíz napig kómában volt, most már a szemét tudja mozgatni, de teljesen lebénult – írta barátnője, Ilona.

„A neurológián fekszik, lebénulva, gépekkel életben tartva, mesterségesen táplálva. Most közölték, hogy haza kell vinni a családjának” – írta keddi levelében Ilona. Elmesélte azt is, hogy a nőt a fiának kellene ellátni, aki felszolgáló, fogalma sincs az ápolásról. „Napi 24 órás gondozásra szorul, csak csövön lehet etetni, pépessel, tisztába kell tenni, és fürdetni. Van egy lánya is, aki mellrákos, ő is küzd az életéért, de vidéken lakik, és a két unokája is” – folytatta, hozzátéve, hogy a család sem ápolót nem tud fizetni, az otthonok pedig jelenleg nem fogadják az idős asszonyt.

Ilyen meggondolatlanul hozott döntést még nem is hallottam, nyugodtan kérhetne a törvényhozó eutanaziát is ezekre a szerencsétlen emberekre, így megoldódnának a gondok, mert ez így épp ésszel fel nem fogható őrültség – mondta el Ilona a véleményét.

A pszichiátriai osztályok sem kivételek

Szintén nehéz helyzeteket teremt, hogy a pszichiátriai osztályokat is kiürítik, ahol sokszor ön- és közveszélyes embereket ápolnak, akiknek nemcsak az ellátását nem tudják megoldani családtagok, hanem az is előfordul, hogy félnek tőlük.

Mi befogadjuk a házunkba. De fogalmam nincs hogy fogja elfogadni, hogy nem ihat szeszes italt? Szót fog-e nekünk fogadni? – tette fel kérdéseit olvasónk, akihez az izsófalvi pszichiátriáról érkezik haza az öccse.

A férfi tavaly szeptember a miskolci „Tiszai pályaudvaron ittas állapotban lépcsőn legurult, beverte a fejét és több más sérülése is keletkezett. Innentől kezdve folyamatosan zavartan viselkedett” – számolt be Ibolya.

A zárt osztályon őt kezelő főorvosnő elmondta, hogy italos életmódja miatt több agysejtje elhalt, amit visszahozni már nem tudnak, ilyen zavart marad, és később még rosszabb lehet! – mesélte, hozzátéve, hogy abban a szenvedélybetegeket fogadó otthonban is zárlat van, ahová el tudták volna helyezni az öccsét.