• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírusosan került haza a kórházból a lábadozó beteg

Lapszemle 2020.04.16 Forrás: hvg.hu
Koronavírusosan került haza a kórházból a lábadozó beteg

Az ügyeletes orvos erősítette meg a pozitív eredményt, és elnézést kért a „kellemetlenségért” az osztály, illetve az intézmény nevében.

A család állítja, hogy csak egy nappal később a járványügyi hatóságoktól tudta meg, hogy fertőzötten kapták haza családtagjukat. Nem csak sima kellemetlenség, hogy most egy fedél alatt kénytelenek élni vele, a család több tagja is veszélyeztetett a koronavírus-szempontjából, írja a hvg.hu.

Erzsébet 76 éves, műtéte után lábadozó anyósát kapta haza nagypénteken a János kórházból – úgy, hogy meg sem említették, hogy az idős nő közben odabent elkaphatta - sőt, mint kiderült, el is kapta - a koronavírus-fertőzést. (Azért gyanítják, hogy odabent, mert a nő március eleje óta kórházban feküdt - a szerk.)

Ez utóbbit ráadásul nem is magától a kórháztól tudták meg, hanem a hazabocsátás másnapján – szombaton – hívta őket a járványügyi hatóság „kérdezőbiztosa”, hogy felvegye a kontaktkutatáshoz szükséges adatokat.

Erzsébet ezek után pánikba esve hívogatta a kórházat, hogy árulják el, hogy most akkor tényleg koronavírus-fertőzött-e az anyósa, vagy valami félreértés történt, de a nővér nem adhatott felvilágosítást, az orvost pedig több mint egy napig nem tudta elérni. Végül vasárnap délután, az ügyeletes orvos erősítette meg a pozitív eredményt, és elnézést kért a „kellemetlenségért” az osztály, illetve az intézmény nevében.

Erzsébet anyósán - mint utóbb kiderült - még bentfekvése alatt végeztek koronavírus-tesztet, miután köhögött és hőemelkedése volt – csakhogy ezt nem kötötték a család orrára, látogatni amúgy sem tudták március eleje, a látogatási tilalom elrendelése óta. Csak a járványügyi központ szombati hívása után nézték végig alaposabban a terjedelmes zárójelentést, amiben az állt: felsőlégúti tünetek miatt COVID szűrés történt, eredmény folyamatban.

De mi az, hogy folyamatban? Hogyan küldhetik haza, ha egyszer még nem tudják, hogy fertőzött-e, vagy anélkül, hogy legalább figyelmeztettek volna erre az eshetőségre?! – tette fel indulatosan a költői kérdést a hvg.hu-nak Erzsébet, akit azért érintenek különösen kellemetlenül a történtek, mert ő maga is nemrég esett át egy műtéten, ezért a szervezete az átlagosnál fogékonyabb a fertőzésekre. Utóbbi miatt – bár még nincs védett korban - hetek óta szándékosan nem is ment ki az utcára, hogy vigyázzon magára, erre most konkrétan megérkezett otthonába egy koronavírusos beteg. Ráadásul nemcsak maga miatt, hanem 59 éves férje miatt is aggódik, aki krónikus magas vérnyomás-betegsége miatt szintén veszélyeztetettnek számít a vírus szempontjából.

Legolvasottabb cikkeink