• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Anyatej: ha bőven van, áldás, ha nincs, kész rémálom

Lapszemle Forrás: Zalai Hírlap

Ez a fajta kötődés alapkő az anya-gyermek kapcsolatban.

A szoptatás, ha bőven csordul a tej, csodálatos dolog. Ha azonban nem, kész rémálom... Az anyatermészet hatalmas ötletét a napokban ünnepelték Zalalövőn. A szervezési okokból korábbra hozott szoptatás világnapi rendezvényen mintegy 180-an vettek részt, nagy hagyománya van ugyanis a településen a szoptató anyukák megbecsülésének. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy az anyukák közül sokan még a gyerekek egyéves korán túl is szoptatnak, újra divat a természetes táplálás – nyilatkozta Takácsné Nagy Ágnes területi védőnő – olvasható a zalaihirlap.hu portálján.

Persze, ezt a meghitt műveletet is tanulni kell. A megyei kórházban kialakított babamama kórteremrendszer megadja a jó alapokat, hiszen az anya a kezdetektől együtt lehet az újszülöttel, s mire hazamennek, már kialakul a táplálkozási ritmus, elsajátítják az alapokat.

Nem állítom, hogy nincsenek nehézségek – folytatja Takácsné Nagy Ágnes. Ha megáll a baba súlya, nagy lelki erőre van szüksége az anyukának, hogy ne „pánikoljon", hanem folytassa a szoptatást – tette hozzá a területi védőnő.

Kell ilyenkor a nyugtató szó, a hasznos tanács. Az anyukák sajnos néha egymást is stresszelik, szükség van a védőnői látogatásokra, tanácsadásokra, hogy szakszerű válaszokat kapjanak a bennük ágaskodó kérdésekre. És néha a fizikai segítségre is, hiszen ha adódik egy-egy begyulladt mell, a védőnő segít megszabadulni a gondot okozó feleslegtől.

Ehhez persze bizalmas kapcsolatra van szükség, de 33 éve vagyok a pályán, szerencsére elfogadnak az édesanyák – folytatta a védőnő. Már a várandósság idején tisztázzuk, itt minden a baba és az anya harmonikus kapcsolatát szolgálja, nincs kényes kérdés. Magam is nagyon sokáig szoptattam a saját gyerekeimet, pontosan tudom, hogy mit beszélek: ez a fajta kötődés alapkő az anya-gyermek kapcsolatban – emelte ki Takácsné Nagy Ágnes.
A szoptatás olyan téma, ami pillanatok alatt közel tudja hozni egymáshoz a nőket. És az önzetlenség kimutatására is alkalmat kínál...