• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elszaladtak a gyógyszerkiadások

Lapszemle Forrás: Napi Gazdaság

Az összesített egyenleg már 10 milliárd forintos pluszt mutat.

Májusban ismét többlettel zárt az Egészségbiztosítási Alap, melynek köszönhetően az összesített egyenleg már 10 milliárd forintos pluszt mutat az egész évre előirányzott 37 milliárdos deficittel szemben. A részletekből kiderül, hogy a népegészségügyi termékadó nem hozza a várt bevételeket, a baleseti adó viszont látványosan túlteljesült eddig. Szépen hizlalják a kassza bevételeit a gyógyszergyártók befizetései is, amire nagy szükség van a túlszaladt gyógyszerkassza miatt. A kiszivárgott hírek szerint jövőre is jókora lefaragás vár a gyógyszertámogatásokra – olvasható a napi.hu portálján.

Májusban 3,4 milliárd forintos többlettel zárt az Egészségbiztosítási Alap, ezzel már sorozatban a negyedik hónapban jött össze szufficites egyenleg az E-Alapban. Május végére így összesen 9,9 milliárdos többlet halmozódott fel az egészségügyi kasszában.

Az OEP által a napokban közzétett részletes adatok szerint a bevételek oldalán a járulékbevételeknél van enyhe elmaradás az előirányzathoz képest, a költségvetési hozzájárulások a terveknek megfelelően érkeznek a kasszába, míg az egyéb bevételek jelentősen meghaladják a várakozásokat. Ennek hátterében az áll, hogy egyrészt a gyógyszergyártók és forgalmazók az időarányosan előirányzottnál lényegesen többet fizettek be a költségvetésbe: 41 milliárd forintot az egész évre betervezett 52 milliárdból. A szerződés szerinti befizetések május végéig 14 milliárdot tettek ki (itt az éves előirányzat 16 milliárd), míg a további terhek 26 milliárd forintra rúgtak (itt az éves előirányzat 36 milliárd forint). Ezekre szükség is van, mert jelentős túlköltést mutat a gyógyszerkassza. Másrészt, 5 hónap alatt az egész évre tervezett 24 milliárd forintos baleseti adóbevétel 60%-a, 14,5 milliárd forint teljesült, ez 20 %-kal haladja meg az időarányos előirányzatot

A kiadások oldalán a pénzbeli ellátások kiadásai a vártnak megfelelően teljesültek, ezek közül viszont kiemelkednek a táppénzkiadások: 5 hónap alatt 7 milliárd forinttal kisebb volt, mint az időarányos előirányzat. A természetbeni ellátásokon belül a gyógyító-megelőző ellátások elmaradtak az előirányzattól, a gyógyszertámogatás viszont még mindig meghaladja az előirányzatot.

A költségvetés gyógyszertámogatásra májusban 26,9 milliárdot költött, összesen 135 milliárdnál jár az első 5 hónap után. Az időarányos előirányzatot ez 19 milliárd forinttal haladja meg. Az egész éves előirányzat 49%-a teljesült, ami kiemelkedő a korábbi évekhez képest.