• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ápolás kell a léleknek

Lapszemle Forrás: Tolnai Népújság

Csak klinikai szakpszichológus vizsgával rendelkezők végezhetnek magánrendelést.

A pszichoterápiás kezelések alapja a betegnek a szakember iránt érzett bizalma, ám ahhoz, hogy ez kialakulhasson, a páciensnek már a kezdettekkor szükséges tudnia „kihez" fordult, mire számíthat, és mit kell tennie a gyógyulás érdekében. Társadalmi igény lenne rá, de hazánkban nem megoldott a pszichológiai ellátás - hangsúlyozza Sörös Ildikó klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta a Tolnai Népújságban.

A pszichiátriai osztályok, lelki gondozók kivételével, nem érhető el tb által támogatott ellátás, csekély a pszichoterápiás ambulanciák száma, és a betegek nem tudják milyen lépéseket kell tenniük, ha szakembert keresnek. Sokszor fordult elő, hogy olyan páciensek kerültek hozzám, akik korábban már felkerestek szakembert, de a kezelés 1-2 alkalom után megszakadt – emelte ki a pszichológus, aki hozzátette azt is, ennek oka elsősorban az volt, hogy nem kaptak összképet arról, hogy mi is az, amire számíthatnak, ami történni fog. Vagyis nem alakult ki a bizalom és a hit az eredményességben. Az 1-2 alkalom pedig nem elég.

A megalapozott kezelés és a terápiás kapcsolat kialakítása érdekében az első ülésen - amikor már körvonalazódik a páciens állapota - egy szóbeli szerződést kötnek a felek. A szakember közli, hogy előreláthatóan meddig fog tartani a kezelés, mi a módszer lényege, mit kell tennie a betegnek, milyen gyakoriak lesznek az ülések, és mi az, amit ettől várhat.

Mindezeknek nem lenne szabad elmaradnia. Jelenleg azonban Magyarországon a különböző szintű pszichológiai ismereteket is adó képzések nagyon sokszínűek, és változó színvonalúak. Annyi bizonyos, hogy csak klinikai szakpszichológus vizsgával rendelkezők végezhetnek magánrendelést. Sajnos, mivel nincs pszichológus kamara, így a szakemberek és a betegek érdekvédelme sem megoldott, de a klinikai szakpszichológusok tavaly óta már tagjai a Magyar Orvosi Kamarának. A pszichológust kereső betegek, próbálkozhatnak az interneten, de tanácsot kérhetnek a háziorvostól, illetve pszichiátertől is.