• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Ápolók takargatják egymás elől a férfiakat és nőket

Lapszemle 2018.10.19 Forrás: TASZ
Ápolók takargatják egymás elől a férfiakat és nőket

A férfiaknak és nőknek ugyanabban a műtéti előkészítő teremben kell vetkőzniük és öltözniük.

Éppen egy műtétre vársz a kórházban. Ez már önmagában egy olyan helyzet, amikor teljesen kiszolgáltatottnak érzed magad, egészséged az orvosok és a kórházi személyzet kezében van. Bármi, ami ilyenkor még kiszolgáltatottabbá tehet, akár a legkisebb kényelmetlenség is, elviselhetetlenül gyötrelmes lehet. Ha egy dolog van, amit végképp szeretnél elkerülni, az az, hogy idegenek lássanak meztelenül - olvasható a Társaság a Szabadságjogokért blogján.

Budapesti és vidéki kórházak előtt tartott kitelepüléseiken is hallottak már hasonlókat, de ezzel a történettel egy érintettekből álló közösségben találkoztak. Egy beteg leírta, hogy hiába van már hozzászokva a kórház traumatológiáján jellemző áldatlan állapotokhoz, nagyon meglepte, hogy nincs külön vetkőző a férfiaknak és nőknek. Ráadásul sokan – mint ahogy ő is – hosszú órákat is eltöltenek ebben a műtéti előkészítőnek nevezett helyiségben, hiszen a beavatkozás után is ugyanide kerülnek vissza.

Amikor kórházba kerülünk, általában úgy érezzük, hogy kötelességünk mindent úgy csinálni, ahogy az orvosok és nővérek mondják, hogy az elérhető legjobb kezelést kapjuk, és minél hamarabb kikerülhessünk onnan. Azzal már jóval kevesebben vannak tisztában, hogy betegként milyen bánásmód illeti meg őket, azaz hogy milyen jogaik vannak az egészségügyben. Pedig az erről rendelkező törvény világosan kimondja, hogy ügyelni kell arra is, hogy a beteg a kezelés során végig megőrizhesse emberi méltóságát, és tekintettel kell lenni többek közt a szeméremérzetre is.

A törvény szellemével azonban nehezen összeegyeztethető, ami egy budapesti kórház egynapos sebészetén történik, ahol a betegeknek egy hatágyas, koedukált kórteremben kell felkészülniük a beavatkozásra. Ez azt jelenti, hogy a férfiak és nők ugyanabban a műtéti előkészítő teremben vetkőznek és öltöznek. Mindössze elhúzható függönyökkel takarhatják el magukat – már amennyire azokkal a függönyökkel ez még lehetséges.

Amellett, hogy a szégyenérzetüket sérti, hogy alsóneműben kell ücsörögni a műtét előtt az ágyon, a kórházban a pelenka viselése is kötelező az ilyen beavatkozásoknál, amelyet szintén a koedukált teremben kell felvenniük a pácienseknek. Az ápolók, amennyire lehetséges, igyekeznek ugyan takargatni a betegeket legalább erre a legkínosabb műveletre, de amíg fel nem fekszenek az ágyra, amelyen betolják őket a műtőbe, szinte elkerülhetetlen, hogy hiányos öltözetben mutatkozzanak egymás előtt a férfiak és nők.

További részletek a weboldalon. 

Legolvasottabb cikkeink