• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Arcidegzsába – Évi 1400 új beteg, súlyos fájdalmak

Lapszemle Forrás: valasz.hu

Hazánkban is több ezer ember életét keserítik meg a legtöbbször ismeretlen eredetű idegi fájdalmak, a neuralgiák.

Az egyik legismertebb neuralgia az arcidegzsába. Ez az arc egyik érző idegét, a háromosztatú ideget érinti. A tünetek jellemzően a szem alatti területen vagy az állkapocs felett jelentkeznek. Magyarországon is évente 1400 új esetet diagnosztizálnak, főleg az idősebb, 50 év feletti korosztálynál. A neuralgiás fájdalom a leggyakrabban az arcon és a fejen fordul elő, de elvileg bármilyen érzőideghez kapcsolódóan jelentkezhet – nyilatkozta a Válasz.hu-nak Hidasi Zoltán, neurológus-pszichiáter szakorvos.

Az arcidegzsábát általában nagyon rövid ideig, 1-2 másodpercig tartó fájdalom jellemzi, ami rendkívül intenzív, erős, és akár naponta többször is ismétlődik. A féloldali, villámcsapásszerű nyilallást hétköznapi mozdulatok is kiválthatják, ilyen például a rágás, a beszéd, a nyelés vagy az orrfújás, de az arc egyes pontjainak érintése is előidézheti. Amilyen váratlanul, rohamszerűen jelentkezik a fájdalom, olyen hirtelenséggel el is múlik. Néha sűrűbben, máskor ritkábban jelentkeznek a tünetek, sőt, az is előfordulhat, hogy akár hosszabb időn keresztül panaszmentes a beteg, de akár spontán gyógyulás is lehetséges.

Az arcidegzsábának két fő fajtája van, az egyik az elsődleges, ebben az esetben nem ismert a kiváltó ok, ez a típus a gyakoribb. A másodlagos arcidegzsábánál valamilyen gyulladás vagy egy daganat nyomása miatt jelentkezik a fájdalom. A betegek ezért sokszor a fogorvost vagy a fül-orr-gégészt keresik föl a panaszaikkal. A jellegzetesen éles, szúró fájdalom miatt azonban könnyű a betegséget diagnosztizálni, de neurológiai kivizsgálásra mindenképpen szükség van, a kiváltó ok kiderítésére általában agyi MR-t végeznek a szakemberek.

A betegség kezelésére enyhébb esetben elég a fájdalomcsillapító, míg súlyosabb helyzetben bizonyos epilepszia elleni szereknek van jó hatása, illetve egyes depresszió elleni gyógyszereknek. Az arcidegzsába azonban sokszor nagyon makacs, nehezen vagy egyáltalán nem reagál a gyógyszeres kezelésre, ezért a legvégső esetben idegsebészeti műtétre is sor kerülhet.