• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

ÁSZ-számok: 325 millióra csökkentette tartozását a Kaposi Mór

Lapszemle Forrás: sonline.hu

A kaposvári kórház a konszolidációs források és takarékossági intézkedései révén sokat csökkentett az adósságán.

Az intézmény azonban még mindig alulfinanszírozott – derül ki az ÁSZ-jelentésből. Húsz kórház, közte a kaposvári 2009–2012. közötti pénzügyi egyensúlyát mérte meg, s tette közzé terjedelmes dolgozatban a vizsgálatok tapasztalatait az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A Semmelweis-tervben megfogalmazott kiemelt feladataihoz mérten a Kaposi Mór Oktató Kórház alulfinanszírozott: ezt írta az ÁSZ-jelentést értékelő válaszában Moizs Mariann – írja a sonline.hu portálja.

Az ÁSZ-jelentés megállapítja, a kórházak helyzete 2010 után kedvező irányba változott a teljesítményarányos támogatás-növekedés, a bevételek gyarapítására és a ráfordítások csökkentésére irányuló intézkedések, valamint a konszolidáció hatására. De ezek nem voltak elegendőek ahhoz, hogy a kórházak teljes körénél megteremtsék és biztosítsák a gazdálkodás pénzügyi egyensúlyát. A likviditási problémák és a fizetési késedelmek fennmaradtak. A gyógyító-megelőző ellátások támogatása reálértéken 3,2 százalékkal csökkent ebben az időszakban.

Az egyensúlyt egy sajnálatos tényező is javította: az engedélyezett álláshelyekhez képest évente átlagosan 8,6 százalék (1692) munkaerő hiányzott, ami 2012. első félévére elérte az 1800 betöltetlen álláshelyet. A pénzügyi helyzetét javító körülmény az egészségügyi ellátásban kockázatot jelent, áll az ÁSZ-jelentésben.

A főigazgató javasolta, a számvevők tegyék hangsúlyossá az általános részben: legyen feladatarányos a támogatás, biztosítsák a sürgősségi ellátás finanszírozását, és rendezzék a nagy értékű eszközök pótlásának, amortizációjának évtizedes megoldatlanságát.

Moizs Mariann az ÁSZ egyik megállapítását értékelve elmondta: az intézmény újabb és újabb likviditási-racionalizálási programokat, konszolidációs tervet készített. A vizsgálat ezt a gondolatot belefogalmazta az értékelésbe, de maradt a megjegyzés: a konszolidációs támogatásokhoz nem készült intézkedési terv. Kaposvár egyébként 2010-ben 555 milliós, 2011-ben 360 milliós támogatást kapott, és a felhasználást egy másik hatóság ellenőrzése rendben találta, visszafizetési kötelezettséget nem állapított meg.

A saját működési bevételek 2009–2011 között növekedtek, a három évben ez összesen több mint hatmilliárd forintot jelentett, ebből ötmilliárdot az intézmény gyógyszertárának működéséből származott. Emellett a fizetős ellátások körének bővítése nyújtott bevételt, a térítésköteles egészségügyi szolgáltatásokra gazdasági társaságot alapított a kórház. A személyi kiadások összege 4,8 milliárdról 4,4 milliárdra csökkent 2011-re. A változást a műszak és élelmezés körének szűkülése, a betöltetlen álláshelyek növekedése eredményezte. A konszolidáció ellenére a lejárt szállítói tartozás a 2009-es 117 millióról 2010 végére 875 millióra emelkedett, majd 2011. végére 808 millióra csökkent. Tavaly nyáron a lejárt szállítói tartozások összege 325 millió volt – sorolja a számadatokat a portál.