• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

ÁSZ-vizsgálat: lassan javult a szentesi kórház helyzete

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

A Dr. Bugyi István Kórház pénzügyi egyensúlya 2009 és 2011 között billegett.

A 300 milliós konszolidációs támogatás és a mintaszerű takarékosság ellenére csak nehezen kezdett javulni a szentesi Dr. Bugyi István Kórház pénzügyi egyensúlya az Állami Számvevőszék szerint. Tizenkilenc másik egészségügyi intézménnyel együtt a szentesi Dr. Bugyi István Kórház gazdálkodását is megvizsgálta az Állami Számvevőszék. A 2009-től tavaly nyárig tartó időszak adatai alapján arra volt kíváncsi az ÁSZ, hogyan működnek az állam fenntartásában az önkormányzatoktól átvett kórházak, és miképp éltek azzal az 55 milliárd forintos rendkívüli költségvetési támogatással, amelyet 2010 és 2011 végén kaptak a kormánytól tartozásaik rendezésére és a várólisták csökkentésére – írja Szentes hírek nyomán a delmagyar.hu portálja.

A segítségre nagy szükség volt: az intézmények kötelezettségállománya 2012. június 30-án megközelítette a 100 milliárd forintot, és ebből több mint 35 milliárd forint lejárt határidejű szállítói tartozás volt. A konszolidáció javította a pénzügyi egyensúlyi helyzetet, de a hiány okait nem szüntette meg teljesen – jelentette be sajtótájékoztatón Domokos László, a szervezet elnöke.

A nyilvános ÁSZ-jelentés szerint a Dr. Bugyi István Kórház pénzügyi egyensúlya 2009 és 2011 között billegett. 2010-ben 181,1 milliós, 2011-ben pedig 126,9 millió forintos konszolidációs támogatást kapott az intézmény, és az ehhez kötődő feladatokat megfelelően végre is hajtotta. Növelni tudta saját bevételeit, elsősorban közforgalmú gyógyszertárának köszönhetően. Saját gyógyszer-felhasználási költségét csökkentette. A korábban vállalkozásba kiszervezett mosodai munkát már 2008-ban „visszaszervezte", és ebből is lett 2011-re 7,5 milliós megtakarítása. Bár az összes szállítói kötelezettség csökkent, ezen belül a lejárt határidejű tartozások egy ideig nőttek. 2011 végén már 702 milliót tett ki az összes szállítói kötelezettség. Tavaly június 30-ára azonban már csak 336,7 millió forint volt ez a tétel, ebből 132,5 millió forint kifizetési határideje járt le ekkorra – emlékeztet a portál.

Nem könnyítette meg a kórház helyzetét, hogy előző fenntartójának, a Csongrád Megyei Önkormányzatnak 363,5 millió forinttal tartozott, ez korábbi kölcsön volt.

Bár romlott az ágykihasználtság a krónikus és aktív kategóriában is romlott, és gondok voltak azzal, hogy több beteget kényszerültek ellátni, mint amennyit az OEP finanszírozott, az egynapos ellátási esetek száma két év alatt 50 %-kal nőtt – írja a gyógyító munka hatékonyságáról a portál, hozzátéva azt is, hogy az egészségügyre jellemző munkaerőhiány Szentesen a vizsgált időszakban csökkent, 11 orvosi álláshelyet továbbra sem sikerült betölteni.